15-09-2013    

BUDDYHONDEN- JE BESTE MAATJE

Een geleidehond opent de weg naar meer vrijheid en zelfstandigheid. De keuze voor een geleidehond heeft ook consequenties die voor een jong kind en het gezin soms ingrijpend zijn. Maar ook jongeren en kinderen met een visuele beperking kunnen baat hebben bij een hond in huis. Op jonge leeftijd kan een kind met een visuele beperking veel sociale steun hebben aan een goed opgevoede en opgeleide huishond. Ook raakt het kind zo pelenderwijs gewend aan het verzorgen van en omgaan met een hond. Dit kan een goede voorbereiding zijn op een mogelijk leven later met een blindengeleidehond.

Nieuwe carrière, nieuwe naam
KNGF Geleidehonden streeft er naar om blindengeleidehonden die de eindstreep van hun opleiding net niet halen, te plaatsen bij gezinnen met een kind of kinderen met een visuele handicap. In sommige gevallen trainen we deze honden om een goede autismegeleidehond te worden, die gezinnen met een kind met autisme meer mobiliteit geeft. We geven de honden die we plaatsen in een gezin met een jong kind met een visuele beperking trots een nieuwe naam: buddyhonden.

Belangrijke rol voor ouders en professionals
Met een buddyhond krijgt het kind de mogelijkheid om onder de verantwoordelijkheid van de ouders of verzorgers voor de hond te zorgen: voeren, borstelen, uitlaten; het hoort er allemaal bij. We verlenen deskundige begeleiding en we evalueren welke invloeden er zijn op het zelfvertrouwen, de mobiliteit en de mogelijke vaardigheden van belang voor toekomstig gebruik van een geleidehond. Dit doen we natuurlijk niet alleen. KNGF Geleidehonden werkt intensief samen met de regionale instellingen en expertise centra, waaronder Koninklijke Visio.

Meer informatie?
Uiteraard zijn aan de plaatsing van een buddyhond voorwaarden en een zorgvuldig intake traject verbonden. Wilt u meer weten over de buddyhond, neemt u dan contact op met de Helpdesk Opleiding van KNGF Geleidehonden via 020-4969333 of opleiding@geleidehond.nl

Met dank aan: Marloes Zwagerman
Website: www.geleidehond.nl
Datum: 15-09-2013