07-07-2013    

Tips voor uw hond bij warm weer

Ook al wil het nog niet zo lukken met het weer toch hier een zomerse tip. 

Helaas kunnen honden niet goed hun warmte kwijt. Wij koelen ons zelf door te zweten bij warm weer maar bij honden lukt dat niet. Honden zweten niet op hun voetzolen na door te hijgen ventileren ze hun lichaam. Dat gaat dus veel minder snel dan dat wij af kunnen koelen. Speciale koelhalsbanden helpen u hond wel een handje mee. Deze bevatte speciale kristallen die wel tot 24 uur de halsslagader van de hond blijven koelen. 

Rustig aan 
Zeker de drukkere type en honden met een korte neus moeten rond de 20 graden al in de gaten worden gehouden. De meeste honden gaan van zelf wel rustiger aan doen wanneer het warmer wordt. Er zijn honden die niet van stoppen weten en altijd weer achter hun balletje aan gaan ook als het al te veel voor ze is. Activeer de hond dus niet met spel of een stukje fietsen. 

Tijdens het wandelen 
Loop zoveel mogelijk uiteraard in de schaduw. Houd de wandelingen kort zeker op de warmste uren van de dag. Loop zoveel mogelijk in de berm met de hond. Tegels maar zeker asfaltwegen zijn heel warm. Koeling is dan dus ook niet meer mogelijk via de voetzolen. Neem altijd wat water mee tegenwoordig heb je van die handige dispensers waar je zo water uit kan geven. Valt de wandeling toch te lang uit of krijgt de hond spontaan dorst heb je het toch maar even bij je. 

Andere activiteiten 
Als u normaal veel met u hond actief bent buiten dan kunnen de zomerse activiteiten even tegen vallen. Wilt u hond wel meer maar is het echt te warm. Denk dan eens aan water spelletje in de tuin. Vul wat ballonnen met water laat ze maar kapot maken de verkoeling komt direct erna. Er zijn uiteraard ook allerlei denk spelletje te verzinnen. Hierbij hoeft de hond alleen maar bij het spel te liggen of ze zitten, zoals balletje balletje bijvoorbeeld. Een waterbak met koekjes op de bodem zorg vaak ook voor een leuk zomerspelletje. Activiteiten waarbij de hond zijn kopie moet gebruiken geven veel voldoening en kost energie waar hij vermoeid van wordt. 

In de avond uren maar zeker de ochtenden zijn vaak nog wel fris dus een mooie ochtend wandeling zal u hond niet afslaan. Het is even vroeg opstaan maar verfrissend. 

Zwemmen 
De activiteit in de zomer is uiteraard zwemmen. Kunt u niet van huis dan is een kinderbadje in de tuin of op het balkon een hele leuke oplossing. Er zijn verschillenden mogelijkheden om te gaan zwemmen. Belangrijk is als u voor langere tijd wilt verblijven bij het water u toch ook weer moet letten om de hond niet te actief is. Uiteraard geeft het water verkoeling maar al die andere honden vriendjes ballen ect kunnen de hond te druk maken. Zorg voor een schaduwplaats waar u samen af en toe even rust. Neem vers drinkwater mee zeker aan de zee! Als honden dorst krijgen drinken ze het zoute water op en dat zorgt voor spugen. Roep je hond dus weer regelmatig bij je om te laten drinken. 

Een goede zwemplaats kiezen is belangrijk. Zeker zodra het warmeer weer wordt kan er botulisme ontstaan in meren en plassen. Check dus goed de locatie al voor u erna vertrek bij www.zwemwater.nl kunt u per provincie zin hoe de kwaliteit van het water is. Water dat afgekeurd is om in te zwemmen voor mensen zou ik ook met de hond mijden. Zoals u zult weten bent u niet overal welkom met de hond. Een aantal grote zwemplaatsen hier onderaan de tekst waar u welkom bent met de hond. Voor plaatselijk zwemmogelijkheden kunt u beter bij uw gemeente informeren. 

Verstandig is om de hond na het zwemmen nog even af te spoelen met schoon water om eventuele huidirritatie te voorkomen. Dan kunt u ook direct even de hond bekijken of hij geen verwondingen of anders heeft opgelopen. 

In de auto 
U kunt het al raden laat u hond bij warm weer nooit in de auto. Hebt u geen auto met airco dan is het misschien niet verstandig om een drukke badplaats te bezoeken waar van u weet dan u lang in de file komt te staan. Daar doet u niemand in de auto een plezier mee en vooral de hond niet. 

Toch te warm gekregen! 
Hebt u hond het toch te warm gekregen zorg voor een koele plaats en bedekt de hond met natte handdoeken. Zorg voor rust en neem contact met u dierenarts op voor verder overleg. Hierbij geld echt voorkomen is beter dan genezen helaas overlijden er jaarlijks nog vele honden aan oververhitting.

Met dank aan: Jan Oostland
Website: www.oostland-diensthonden-opleidingen.nl
Datum: 07-07-2013