04-05-2013    

De hond is weggelopen tijdens de vakantie!
Je moet er niet aan denken, het zal je maar gebeuren!
En het kŠn iedereen gebeuren. Je hond is in een vreemde omgeving, ruikt een wildspoor of een aantrekkelijk teefje en zoef.. weg is jouw trouwe viervoeter.
 

Hoe te handelen? 
Hierbij enkele tips om de uitbreker zo snel mogelijk terug te vinden:
• Blijf zo lang mogelijk staan op de plek waar je hond met jou samen was of laat iemand wachten op deze plek, terwijl jij in de omgeving gaat zoeken
• Geef eventueel je mobiel-nummer aan wandelaars en mensen die je op je zoektocht tegenkomt. Wellicht hebben zij je hond gezien of komen ze hem alsnog tegen op hun wandeling
• Mocht je hond na uren zoeken en wachten nog niet teruggevonden zijn, dan is het ernst en moet je het verlies van je hond zo snel mogelijk melden. Denk hierbij aan de boswachter,   beheerder van het wandelgebied, politie
• Het is handig als je een foto van je hond kunt laten zien
• Maak vooraf kopieŽn van een goede foto van je hond en omschrijf zijn uiterlijke kenmerken. Vermeld de plaats waar je de hond bent verloren en noteer je naam, adres en telefoon-nummer.
• Laat de foto-kopieŽn (bij voorkeur in een plastik hoesje) achter bij allerlei instanties zoals dierenspeciaalzaken, dierenartsen, VVV-kantoor, dierenambulance, asiel(s), lokale supermarkten.
• Ook bij de dierenbescherming kun je een melding achterlaten over het verlies van je hond.
 

Voorkomen is beter dan genezen. Ken uw hond!
Natuurlijk is het heerlijk om je hond los te laten lopen (waar het is toegestaan) in bos of veld! Echter, als je weet dat je hond niet voor de volle 100% luistert op je commando's en hij nogal gevoelig is voor interessante geurtjes,(het jachtinstinct), neem dan geen risico en houd je hond in een vreemd gebied aan de lijn, of zonodig aan een flexlijn, dat hij toch tijdens de wandeling de nodige bewegingsvrijheid krijgt.
 

Kokertje/chip
Zorg dat je hond een waterdicht kokertje aan de halsband heeft met daarin je contactgegevens. Deze kokertjes zijn bij de dierenspeciaalzaak te koop. Laat je hond altijd chippen. Een gechipte hond is geregistreerd. Een dierenarts/dierenasiel kan de chip met een apparaatje lezen en zo contact met je opnemen. Let wel, dat je alle instanties en personen, die je actief helpen met zoeken ook meedeelt, dat je hond weer teruggevonden is. Wel zo netjes!
 

Informatie bij:
NDG Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. www.ndg.nl
NDG meldlijn (€ 0,25 p.minuut) 0900-4040456
 

Met dank aan: Collette Krol
Website: www.hunneketravel.nl
Datum: 04-05-2013