24-03-2013    

Castratie

Er zijn meerdere redenen om over te gaan tot castratie van een reu. Het gedrag kan daarbij een belangrijke motivatie zijn.

Castratie
Meestal is de reden om een reu te castreren het voorkomen van dekgedrag. Met het ontbreken van de mannelijke hormonen verdwijnt de drang om te dekken. Een andere reden is om dominantie te beperken. Hierbij is het van belang om eerst uit te zoeken of de hormonen de oorzaak zijn van de dominantieproblemen of dat er sprake is van een gedragsprobleem. Chemische castratie kan helpen om de juiste diagnose te stellen.
Ook bij een prostaatprobleem wordt een hond veelal gecastreerd omdat de mannelijke hormonen een rol spelen bij deze aandoening.

De optimale leeftijd voor castratie bij de jonge hond is 6 maanden.

Techniek
De hond wordt onder narcose gebracht waarna hij op zijn rug wordt gelegd. De buik wordt geschoren en gewassen. Hierna wordt een sneetje in de buikwand gemaakt en de testikels opgezocht. De zaadstreng en het bloedvat worden apart afgebonden, waarna de testikel wordt verwijderd. Vervolgens wordt de huid weer gesloten.

Veranderingen
Een gecastreerde reu heeft minder energie nodig en loopt daardoor meer risico om tè zwaar te worden. Het is daarom raadzaam om na de castratie iets minder eten te geven en de eerste maanden het gewicht van uw hond goed in de gaten te houden.
Het karakter van een gecastreerde hond verandert overigens niet.
 

Met dank aan: Floor Vos, Paraveterinair
Website: www.dierenkliniek.com
Datum: 24-03-2013