17-03-2013    

Een hond die kwispelt is niet altijd blij
Aan de lichaamstaal van je hond kun je goed zien hoe hij zich op dat moment voelt. Echter wordt lichaamstaal nog heel vaak verkeerd ge´nterpreteerd.

Ik neem nu als voorbeeld een kwispelende hond. Hoe voelt deze zich denk je? Zeg je nu: een kwispelende hond is een blije hond? Dan ben je niet de enige, helaas is een kwispelende hond alleen niet altijd blij. Een kwispel heeft vele betekenissen en afhankelijk van hoe er gekwispeld wordt kun je eruit opmaken of je hond blij, onzeker, ontspannen, ambivalent of gespannen is.

Herken jij de uitbundige kwispel, weet jij wat een puntkwispel betekent of de propellorkwispel? Hoe een hond zich voelt als hij zijn staart hoog of juist laag houdt? Herken je het ook bij een andere tegemoetkomende hond?
 

Ga eens kijken hoe jouw hond kwispelt.
Wanneer je een hond of je eigen hond begroet, doen we dat vaak door ze te aaien of te knuffelen vaak zal een hond hierbij kwispelen. En ga dan de volgende keer dat je dat doet eens extra letten op zijn staart.

Hoe kwispelt jouw hond op dat moment?
- Zeer uitbundig, waarbij zijn hele lichaam mee beweegt?
- Of is de staart laag en beweegt alleen het puntje?
- Of misschien gaat de staart wel helemaal in de rondte, de zgn. propeller kwispel.

Een blije hond is een hond die totaal ontspannen is in zijn lichaam en waarbij de staart van links naar rechts breed heen en weer zwaait op een vrij rustige manier. Ook zie ik honden dan vaak een propeller kwispel maken. Nu zul je misschien denken: "wanneer ik thuis kom is mijn hond zeker wel blij, maar rustig?... niet dus". Honden die overreageren doen dit vaak omdat hun eigenaar dit (onbewust) aanmoedigt, je doet heel vrolijk tegen hem, je zet een hoge stem op, wellicht doe je een beetje gek met hem.
Natuurlijk is er niets op tegen je hond bij thuiskomst enthousiast te begroeten, zolang je hond maar weer snel tot rust kan komen. Wanneer hij daarna nog een tijd zeer onrustig is zou het beter voor de hond zijn om hem in het vervolg iets rustiger te begroeten. Zeker wanneer dit vaker op een dag plaatsvindt.
 

Wanneer de opwinding oploopt, stijgt het adrenalineniveau in het lichaam en dit heeft een tijd nodig om weer te zakken, hoe hoger het oploopt, hoe langer de tijd van herstel. Wanneer de adrenaline regelmatig stijgt en geen kans heeft om te zakken, dan raakt de hond chronisch gestresst. Dit is zeer ongezond. Honden zijn er van nature op gericht om weer zo snel mogelijk tot rust te komen. Helaas heeft niet iedere hond een makkelijk "leesbare" staart. Je moet dan dus ook goed naar andere lichaamstaal en reactie kijken.

Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat wanneer een hond onzeker is, hij zijn staart laag zal houden. Het zwaaien van de staart kan dan variŰren van zachtjes met alleen het puntje van de staart tot snelle bewegingen van een groter deel van de staart. Hij vindt degene of hetgeen waarmee interactie is erg spannend. Vaak zie je dan ook een lage totale lichaamshouding en zie je een hoop stresssignalen als tongelen en het wit van de ogen of overvriendelijk gedrag, veel likjes geven. Over deze stresssignalen zal ik nog een apart artikel gaan schrijven, daar valt ook nog heel veel over te vertellen.  Een hoog gehouden staart, waarbij de kwispel kort en snel is, duidt erop dat de hond zeer gespannen is. Hij weet niet goed hoe hij met deze situatie om moet gaan. 

Hier zie je een ontmoeting waarbij de 2 linkerhonden op de Drentse Patrijs afrennen. De Drent vindt dit heel spannend wat je ziet aan zijn hoge staart. De Witte hond probeert de Drent te kalmeren met de calming signals tongelen, wegkijken en lage oren.


Dus wanneer jouw hond een andere hond tegenkomt tijdens het wandelen, let dan eens extra op die staarten; de kwispeltaal. Ook nu kun je eruit opmaken hoe jouw hond zich ten opzichte van de andere hond voelt.
 

Ik kom regelmatig mensen tegen met hun hond die dan in een hele gespannen houding naar mijn hond toelopen. De staart kwispelt dan, maar wel hoog en kort. Dit duidt er op dat de hond deze ontmoeting erg spannend vindt. "hij doet niets hoor" zeggen de mensen dan. Nee, hij doet niets, maar graag help ik deze hond - Ŕn mijn eigen hond - snel uit deze voor de honden lastige situatie en loop samen met mijn hond door. Zo zie je dat kwispelen een veelheid aan verschillende betekenissen kan hebben. Wanneer jij gaat zien hoe jouw hond zich werkelijk voelt, kun je hier op zo'n manier op reageren dat je aan je hond duidelijk maakt dat je hem begrijpt. Wanneer jouw hond ervaart dat hij begrepen wordt zul je een intense relatie met je hond opbouwen, waarbij jullie op den duur genoeg hebben aan een "half woord" of in hondentaal gesproken aan een "halve kwispel".

Veel kijkplezier.
 

Met dank aan: Angelique van Kuijk
Website: www.idealehondenbaas.nl
Datum: 17-03-2013