17-03-2013    

Hond in het verkeer
Als U gaat wandelen of fietsen met de hond of hem met de auto meeneemt dan zijn er een aantal zaken waar U rekening mee moet houden. We lopen ze stuk voor stuk eens even langs.
 

Wandelen
Zodra u de hond mee naar buiten neemt dan begeeft u zich in het verkeer. Daarom is het belangrijk om de hond aangelijnd te houden. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Uw hond kan nog zo goed luisteren, er kan altijd iets gebeuren. Er loopt bijvoorbeeld een hond aan de overkant van de straat waar Uw hond altijd mee mag spelen of waar hij juist nog een rangordekwestie mee moet regelen, of er loopt een vreemde kat. Of misschien komt er wel iemand aan die de hond heel leuk vindt en die hij dan ook direct gaat begroeten. Neem het risico gewoon niet. Het gebeurt nog veel te veel dat honden worden aangereden omdat ze werden losgelaten op een plek waar dat niet veilig is. En die bazen dachten ook dat het hun hond niet zou overkomen omdat hij altijd zo goed luistert. Je hebt de omstandigheden buiten immers niet in de hand.

Wanneer U op een veilige plaats bent, waar geen ander verkeer is of wegen vlak in de buurt zijn dan mag hij natuurlijk wel lekker los rennen. Als U dan een andere hond tegenkomt die wel aangelijnd is dan kan het verstandig zijn om Uw hond ook weer aan de lijn te doen. U weet immers niet waarom de andere hond aan de lijn loopt. Hij kan zich agressief t.o.v. andere honden gedragen bijvoorbeeld, of loops (dan is het wel een "zij" natuurlijk) of net geopereerd zijn. Door op een dergelijke manier rekening met elkaar te houden wordt de wandeling voor iedereen aangenaam. Natuurlijk leert U Uw hond om netjes mee te lopen zonder aan de riem te trekken, niet achter fietsers en trimmers aan te gaan stieren en ruimt U de ontlasting op als het op een plaats ligt waar het niet thuis hoort.
 

Fietsen
Voor volwassen honden kan het meedraven naast de fiets een hele goede lichaamsbeweging zijn. Zeker ook als de baas niet zo heel veel tijd heeft om in het bos te gaan lopen. Lopen naast de fiets is echter wel iets wat een hond moet leren. Hoe pak je dat aan? Een pup en een jonge hond mogen lichamelijk niet al te zwaar belast worden omdat hun lichaam in opbouw is. Spieren en pezen e.d. zijn nog volop in ontwikkeling. Tot ongeveer een jaar kunt U daarom beter wachten om met de hond te gaan fietsen. Wat U in de tussentijd wel kunt doen is de hond alvast te laten wennen aan het verschijnsel fiets en de hond leren om er rustig naast te lopen. U kunt bijvoorbeeld een stukje gaan lopen met de fiets en de hond. U heeft de fiets aan de linkerhand en loopt zelf naast de linkerkant van de fiets. In de rechterhand houdt U de riem (deze hand houdt U niet aan het stuur) en de hond loopt aan de rechterkant van de fiets. De riem mag niet te lang zijn zodat de hond vr of achter de fiets kan komen en moet altijd in een boogje hangen want het is niet de bedoeling dat de hond de baas voortsleurt onder het fietsen. De riem bost U op in Uw hand (opvouwen) zodat U de hond direct los kunt laten als dat nodig is i.v.m. Uw eigen veiligheid. Dus niet de riem om Uw hand heen wikkelen. De hond heeft bij het fietsen een gewone halsband om. De hond loopt aan de rechterkant vanwege het overige verkeer. Fietsers worden aan de linkerkant ingehaald en daarom is het voor de hond veiliger om aan de andere kant te lopen. Zolang U zelf loopt en niet op de fiets stapt kan ook een pup meelopen naast de fiets.

Er zijn overigens ook "springers" te koop die U aan de fiets kunt bevestigen. De hond wordt aan de springer vastgemaakt en dat heeft het voordeel dat de baas beide handen aan het stuur kan houden. Bij het kopen van een springer moet U er op letten dat U er eentje uitzoekt die geschikt is voor het goede lichaamsgewicht. Als er ineens een ruk aan de springer wordt gegeven dan springt de springer namelijk los, vanwege de veiligheid.

U kunt de pup of jonge hond natuurlijk ook leren om rustig in een fietsmand of in een kar vr of achter de fiets te blijven zitten. Bouw dit rustig op en denk ook hierbij aan de veiligheid. Er zijn bij de dierenwinkel tuigjes te koop waarmee U de hond kunt vastzetten. Zo weet U zeker dat hij niet onder het fietsen uit het mandje of uit de kar springt.
Wanneer de hond ongeveer een jaar oud is (e.e.a. hangt natuurlijk ook af van de grootte van de hond), kan hij inmiddels netjes wandelen naast de fiets want dat hebt U hem al geleerd. Nu kunt U een klein stukje gaan fietsen. Het goede tempo is dat tempo waarbij de hond rustig naast de fiets meedraaft. Als hij in galop gaat dan fietst U te snel.. De afstand die U gaat fietsen moet uiteraard langzaam opgebouwd worden. Denk er aan dat U altijd water voor de hond meeneemt en dat U af en toe zijn voetzolen controleert om te zien of er geen beschadigingen zijn of dat er iets tussen de voetkussentjes zit. Wat ook heel belangrijk is dat U niet gaat fietsen als het boven de 20 graden celcius is. Een hond kan zijn warmte niet zo goed kwijt als een mens. Hij zweet vnl. m.b.v. zijn tong en zijn voetzolen. Is de buitentemperatuur te hoog dan zou de hond oververhit kunnen raken en in een ernstig geval zou hij daar zelfs aan kunnen overlijden.
 

Auto
Ook wanneer U Uw hond met de auto meeneemt dan speelt de veiligheid een belangrijke rol. Als hij in de auto zit dan kunt U het beste zijn riem en zijn halsband afdoen. U weet dan zeker dat hij nergens achter kan blijven haken met zijn halsband op een moment dat U niet in kunt grijpen. De hond moet zodanig vervoerd worden dat hij niet onverwachts op schoot kan springen tijdens het autorijden. Hier zijn voldoende zaken voor te koop. Een hondenrek of -net bijvoorbeeld waardoor de hond niet in de voorkant van de auto kan komen of een tuigje waarmee de hond vastgezet kan worden. Een hond op een hoedenplank vervoeren is helemaal levensgevaarlijk. Als U een noodstop moet maken dan wordt de hond dwars door de voorruit naar buiten gelanceerd.

De hond kan ook heel veilig in een bench in de auto vervoerd worden.Zeer belangrijk is om de hond te leren dat hij moet blijven zitten in de auto ook als de deur open gaat. Als er verkeer aankomt en de hond mag er zomaar uitspringen dan ligt hij binnen de kortste keren onder een auto of fiets. U doet de deur open, doet de halsband weer om en de riem eraan en haalt de hond op commando aan een korte lijn uit de auto. Er uit tillen kan natuurlijk ook. En pas als hij in de auto is gaan de halsband en riem er af.Het kan voorkomen dat Uw hond een keertje even alleen in de auto moet blijven. Als U even bij de dokter moet zijn of bij de bakker bijvoorbeeld. Denk er dan aan dat U het raam op een flinke kier openzet zodat er voldoende frisse lucht in de auto komt. De kier mag niet zodanig groot zijn dat de hond zijn kop er doorheen kan steken. U kunt ook twee raampjes tegenover elkaar op een kier zetten. De auto mag uiteraard niet in de zon staan.

U heeft ongetwijfeld wel eens ervaren hoe heet het is als de auto een poosje in de brandende zon heeft gestaan. U heeft net kunnen lezen dat een hond zijn warmte niet zo goed kwijt kan en hij zal dus heel snel oververhit raken in zo'n situatie. Bij hoge temperaturen is dit een kwestie van minuten! Waar U dus ook rekening mee moet houden is het feit dat de zon draait. Op het moment dat U weggaat kan de auto wel in de schaduw staan, maar is dat over een uurtje ook nog het geval?
 


U en Uw hond zijn beiden verkeersdeelnemers. Het bovenstaande zijn enkele adviezen waarmee U dit op een voor de hond veilige wijze kunt doen.

Marjon Ploeger

Met dank aan: Geertjan Heidekamp Voorzitter K.C.F
Website: www.kcflevoland.nl
Datum: 17-03-2013