03-03-2013    

Wat is CombiSport?
Bij Combi Sport draait het om de combinatie. Dus baas Ún hond. Daarbij is het een combinatie van de sporten Gedrag & Gehoorzaamheid en Behendigheid (Agility).
 

Een wedstrijd bestaat uit vier onderdelen:
1. De gehoorzaamheid is gebaseerd op het GG-programma van de FHN.
Er zijn verschillende parcoursen beschikbaar, zodat niet altijd hetzelfde 'rondje' gelopen hoeft te worden. Bij dit onderdeel komen, moet er een stuk gevolgd worden, de hond moet zit en af kunnen, hierkomen en apporteren. Dit alles natuurlijk op het niveau waarin de combinatie uitkomt. Naarmate een combinatie in een hogere klasse uitkomt wordt het programma moeilijker vergelijkbaar met GG1, GG2 en GG3.

2. Bij de CombiJump wordt er een recht parcours gelopen over een afstand van 50 meter waarin vier sprongen genomen dienen te worden door zowel baas als hond.

3. De CombiSpeed is een onderdeel waarbij baas en hond een reuzenslalom afleggen over 52,5 meter waarbij de hond en baas samen door de poortjes moeten rennen. Ook bij dit onderdeel mag de hond niet verder dan een meter bij de geleider vandaan zijn. Uiteraard gaat dit ook op tijd en netheid.

4. Het laatste onderdeel is de stormbaam, deze bestaat uit. De stormbaan bestaat uit acht behendigheidstoestellen die in een rechte lijn staan over een lengte van 70 meter. Mocht het veld niet aan deze maat voldoen dan wordt de baan in een hoefijzer of een halve ronding opgesteld.
 

Regels
De volgorde van de hindernissen variŰren per wedstrijd maar beginnen en eindigen altijd met een hoogtesprong. Verder moeten altijd de toestellen schutting, tunnel, aangepaste kattenloop, band, breedtesprong en hoogtesprong (zonder wings) in het parcours voorkomen. Het missen van een toestel leidt tot diskwalificatie van die run.
Alle snelheidsonderdelen worden twee maal gelopen. De elektronische tijdwaarneming zorgt voor de precisie van twee cijfers achter de komma. Voor alle snelheidsonderdelen geldt bovendien ook dat de afstand tussen baas en hond nooit meer dan een meter mag bedragen. En hier ligt nu precies de extra uitdaging van de CombiSport! Want nu komt het erop aan dat de hond bij de baas blijft. Dat is een hele klus. Want de meeste honden zien al die leuke hindernissen en geven nog eens extra gas, probeer ze dan als baas maar eens bij te houden. Een goed luisterende, gehoorzame hond is dan ook een vereiste.

Combisport is geschikt voor bijna alle honden, groot en klein.
 Met dank aan: W.M. Dooper
Website: www.uwhondenkat.nl
Datum: 03-03-2013