13-03-2011    

Je hond een kind netjes laten begroeten
Kinderen en honden zijn in de meeste gevallen helemaal gek op elkaar. In hun enthousiasme kan het contact tussen deze twee wel eens onbedoeld anders aflopen. Grote honden lopen bijvoorbeeld een kind om of maken tijdens het spelen een kras met hun nagel over de arm. Dit is al reden genoeg om kind en hond nooit zonder toezicht alleen te laten.
Hoe leer je je hond een kind begroeten?
IngrediŽnten voor de oefening: 2 volwassenen, 1 hond, 1 kind, 1 lijn.

Volwassene nummer 1 neemt de hond aan de lijn op een afstand van ongeveer 1 meter. Zorg daarbij in ieder geval dat de hond niet zoveel ruimte heeft dat hij toch naar voren kan springen en aan het kind kan komen om het te begroeten.

Volwassenne nummer 2 staat achter het kind om aanwijzingen te geven.

Nummer 1 laat de hond naar het kind toe lopen en de andere laat het kind iets lekkers of een speeltje op minstens 30 cm afstand van de hond op de grond werpen. De bedoeling hiervan is dar de hond afgeleid wordt en niet meteen alle aandacht op het kind vestigt.
Blijf dit herhalen tot de hond zijn aandacht op de grond richt, in plaats van meteen naar het kind toe te willen gaan.

Vergroot de afstand en laat de hond weer naar het kind toe gaan. De volwassene bij het kind geeft aan wanneer het kind het speeltje mag weggooien.

De bedoeling van deze oefening is dat de hond op den duur de gewoonte ontwikkelt om vlak voor het kind te stoppen.
Tip: Leer je kinderen ook dat ze niet moeten rennen als er een hond bij is. Al ziet de hond het als jachtspelletje, je kind is niet altijd even stootvast ;-)
Tekst

Met dank aan: Ria
Website: goras.skynetblogs.be
Datum: 13-03-2011