24-02-2013    

Op schattenjacht… met de hond

Honden hebben er echt een neus voor. In vergelijking met hun reukzin stelt die van de mens niet veel voor. Een hond ruikt vijftien keer beter dan wij. Voor onze kwispelende vrienden, die de meeste dingen via hun geurklieren aan de weet komen, is er nauwelijks iets spannenders te bedenken dan snuffelspelletjes en spoorzoeken. Snuffelen neemt hen volledig in beslag – zelfs mentaal – en is voor menige atletische superhond veel afmattender dan twee uur joggen. Snuffelactiviteiten zijn vooral voor speurneuzen op leeftijd een geweldig tijdverdrijf: het houdt de ouwe rakkers bezig zonder dat ze fysiek overbelast raken. Zelfs honden met HD of gewrichtsproblemen blijven met deze rustige aanpak prima in vorm.
 

Wie zijn hond wil leren spoorzoeken, kan dit het best doen onder leiding van een trainer of in een club. We leggen alvast de eerste stappen uit. Bij deze training krijgt je partner-viervoeter de opdracht om verborgen voorwerpen terug te vinden door een geurspoor te volgen. Een weide met niet al te hoog gras is ideaal voor beginners. De hond moet een harnas dragen en aangelijnd zijn. De lijn moet ongeveer tien meter lang zijn. De begeleider leidt de hond eerst naar het begin van het geurspoor. In het jargon noemen we dit ‘de approach’. Met het bevel “Zoek!” geeft de hondenbegeleider het startsignaal. Hij laat de lijn wat losser zodra hij merkt dat de hond de geur heeft opgepikt. Beginners leggen het best een recht parcours aan met voorwerpen die op korte afstand van elkaar liggen. De hond moet deze voorwerpen aanwijzen, bijvoorbeeld door ernaast te gaan zitten. Op het einde van het parcours verwijdert de hondenbegeleider de lijn en het harnas en beloont hij zijn vriend-viervoeter uitgebreid met complimentjes, beloningen of een spelletje met de dummy. De moeilijkheidsgraad wordt geleidelijk opgedreven: het parcours wordt bochtiger en er worden minder voorwerpen op het parcours geplaatst, maar toch moet de hond het juiste spoor zien te volgen. De begeleider moet het gedrag van zijn hond-partner leren interpreteren om te zien of hij nog steeds op het juiste spoor zit. Daarom schept spoorzoeken ook zo’n goede band: hond en baasje moeten de handen (en poten) in elkaar slaan en een hecht team vormen.
 

Wie het allemaal het liefst op zijn eentje doet, kan het op deze manier proberen: vul een (schone) gieter met fruitthee. Vraag een helper om je hond bij zich te houden terwijl je een spoor giet. Leg op het einde van het spoor een hondenkoekje of het favoriete speeltje van je hond klaar. Zorg ervoor dat je hond dit niet kan zien. Leid de hond vervolgens naar het begin van het parcours en moedig hem aan om goed te snuffelen. Wees gerust: hij zal het ‘fruitspoor’ volgen en zijn beloning vinden! Misschien een stimulans voor jezelf om met speurwerk te beginnen en je schattenjachten te perfectioneren?
 

Met dank aan: Maxi Zoo
Website: www.maxizoo.be
Datum: 24-02-2013