10-02-2013    

Weetjes!
1. Laat een hond nooit alleen met een kind. Al vertrouwt u de hond blind. Door omstandigheden kan de hond bijten. Bijvoorbeeld angst voor het kind.

2. Leer een kind dat het de hond onder de kin of op de borst aait. Alles wat hoger is is in de ogen van een hond dominant gedrag.

3. Wist u dat kinderen altijd lager in rang staan "in de ogen van een hond" dan de hond zelf.

4. Leer het kind zich rustig te gedragen met honden in de buurt. Niet rennen of schreeuwen.

5. Onbekend maakt onbemind. Iets wat men niet kent kan heel goed verkeerd begrepen worden. Hierdoor kunnen waarschuwingen van de hond misschien niet goed begrepen worden.

6. Zorg ervoor dat de hond een eigen plek heeft waar hij niet door de kinderen gestoord mag worden. Eigenlijk waar niemand hem mag storen.
 
7. Wist u dat als u een hond strak aankijkt, over de hond heenhangt of over zijn kop of rug aait, hij dit als dominant gedrag zal beschouwen en dit dus heel bedreigend voor hem kan zijn. Hetkan zelfs tot bijten leiden! Vooral bij kinderen kan dit voorkomen omdat die geen overwicht op de hond hebben.
 
8. Wist u dat het beter is dat kinderen de hond nooit alleen uitlaten en dat als kinderen gaan rennen en de hond erachter aan rent, dit jachtgedrag van de hond kan zijn. Straks is uw kind zijn prooi.

9. Leer uw kind altijd aan de eigenaar van een hond te vragen of hij/zij hem mag aaien.
 
10. Is uw kind bang van honden? Leer het kind dan om stil te gaan staan met de armen over elkaar heen, terwijl hij de lucht in kijkt. Honden hebben over het algemeen geen interesse in stilstaande dingen en doordat het kind omhoog kijkt, komt het op de hond niet als bedreigend over.

11. Let erop dat een kind de hond nooit in een hoek drijft. Als de hond zich bedreigt voelt en denkt geen uitweg te hebben kan hij uit noodweer gaan bijten.

12. Voordat een hond bijt vertoont hij meestal eerst een aantal stresssignalen zoals: verstarren, lip optrekken, tanden laten zien of strak aankijken. Als laatste zal hij grommen, maar dan zit u al heel dichtbij een bijtincident.

13. Het beste is als u het kind zo snel mogelijk leert wat wel en niet mag met de hond.

14. Een hond die geen regels kent zal nerveus worden en wellicht proberen ranghoogste te worden omdat er in zijn beleving niemand is die roedelleider is.

15. Een goed opgevoede en goed gesocialiseerde hond geeft veel minder risico's evenals het feit dat hondeneigenaren weten wat ze wel en niet moeten doen. Onder het kopje hondenscholen kunt u een goede hondenschool vinden die opvoedcursussen aanbied en de eigenaren informatie verstrekken op het karakter van hun eigen hond. Er worden ook hond en kind trainingen gegeven.

16. Laat uw hond een kind nooit omver lopen of bijten. Ook niet in de vorm van spelen. Een pup die zijn moeder te hard bijt tijdens het spelen krijgt ook op zijn kop van zijn moeder. Zo leert hij wat wel en niet kan.

17. Het is ook erg belangrijk om uw kind te laten weten dat niet alle honden hetzelfde zijn, uw hond kan veel liever zijn dan die van een ander. Of andersom.

18. Straf uw hond niet als uw kind de fout in gaat. De hond snapt dit niet en kan het kind in het vervolg een bedreiging vinden.

19. Controleer of u een W.A. verzekering heeft die schade door huisdieren dekt. Niet iedere verzekeringsmaatschappij heeft dit in zijn pakket zitten.

Er worden in Nederland jaarlijks 50.000 mensen medisch behandeld wegens een hondenbeet, een kwart daarvan is kind. Om dit aantal terug te dringen is bovenstaande informatie van belang om door hondeneigenaren in acht te nemen.

De oorzaken kunnen zijn:
1. De oorzaak ligt bij de baas.
2. De oorzaak ligt bij het slachtoffer
3. De oorzaak kan onbekend zijn of is te wijten aan de omstandigheden.

Eigenlijk is de oorzaak nooit te wijten aan de hond zelf. Die doet nou eenmaal dingen die van nature in hem zitten of door ervaring of baas zijn aangeleerd. De aanleg van de hond is iets waar hij nu eenmaal niets aan kan doen. Wat hij aanleert door ervaring of door baas, kan wellicht door de mens ook weer veranderd worden.

Mocht u ondanks, of juist door bovenstaande informatie nog vragen hebben dan kunt u altijd een e-mail sturen naar info@kynotrain.nl
 

Met dank aan: Peter Beekman
Website: www.kynotrain.nl
Datum: 10-02-2013