03-02-2013    

Likken aan de poten

Bij sommige witte honden zien we donkere voorpoten. Het lijkt dan of ze sokken dragen. dit komt door het likken van hun poten.
Veel honden likken hun poten de meeste doen dit om hun poten schoon te maken, maar sommige honden doen dit uit passie. Zij likken hun poten soms uren lang.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van dit likken aan hun poten nl.

AllergieŽn:
We denken dan aan hooikoorts, die bij vooral voorkomt onder de schoothondjes. De hooikoorts kan de huid irriteren en jeuk veroorzaken.
Uit onderzoek van dierenartsen blijkt dat honden die allergisch zijn voor stuifmeel, schimmel of stof zich dikwijls op hun poten concentreren omdat zij daar makkelijk bij kunnen. 

Vervelen:
Honden die zich snel vervelen of niet veel te doen hebben, kunnen hun poten gaan likken om hun overtollige energie kwijt te raken. Dit gedrag kan zich ontaarden in dwangmatig likken van de poten. Honden meer aandacht geven, kan de verveling opheffen en leidt de aandacht van hun poten af.
Bij ernstig dwangmatig gedrag is het verstandig een deskundige te raad plegen. 

Sneetjes of kloofjes in de voetzooltjes:
De voetzooltjes van onze hond kunnen veel hebben ze zijn stevig en veerkrachtig, maar komt er een sneetje in dan duurt het lang voor het genezen is. Door de pijn die de hond dan heeft zal hij zijn voetzooltjes grondig gaan likken.Klitten:
Honden hebben veel haar tussen hun tenen, soms komt het voor dat er klitten ontstaan waar de hond last van heeft, hij zal dan net zo lang blijven bijten tot de klitten weg zijn.

Tegenwoordig merken we dat de honden meer last hebben van jeuk dan vroeger. Dierenartsen vermoeden dat dit komt, doordat het bewerkte merkvoer niet meer voldoende voedingsstoffen bevat die de hond nodig heeft. Wij zouden dit kunnen aanvullen door vitamine C te geven. Voor een juiste dosering raadpleegt u de dierenarts.
Scheurtjes in de voetzooltjes ontstaan doordat de zooltjes droger zijn dan normaal. Een snelle manier om de voetzooltjes te smeren, is door ze eenmaal per dag met lanolinelotion in te wrijven tot ze zacht en soepel zijn. Doe dit niet te lang, ongeveer twee weken anders verliezen de zooltjes hun stevigheid.
Het klitten van de vacht tussen de tenen kunnen we eenvoudig oplossen door de haren tussen de tenen weg te knippen. Gebruik wel een schaar met een stompe punt.

Wilt u uw hond snel van de jeuk aan zijn poten afhelpen, dan kunt u de poten van de hond in een bak koud water dompelen. 

Met dank aan: Gwenna en Lydia
Website: www.hondenschool-lady.nl
Datum: 03-02-2013