09-12-2012    

Een hond hoort niet op het ijs!!!

Ieder jaar verschijnen weer berichten in de krant dat honden hierdoor zijn gestorven en soms dat hun baasje bij de reddingspoging het leven heeft gelaten. Ik word vaak voor gek versleten als ik iemand waarschuw, "maar het is hier niet diep hoor" of "het ijs is hartstikke veilig hier, er schaatsen zelfs mensen op!" hoor ik de eigenaar dan zeggen. Een hond weet echter niet of ijs dik genoeg is, of waar het betrouwbaar is. Als je hem nu vrolijk aanmoedigt om op het ijs te spelen, rent hij straks nét zo enthousiast het ijs op als het dooit, en schreeuwen helpt dan echt niet meer.

Zakt je hond door het ijs bij een kanaal of rivier, dan wordt hij onder het ijs getrokken door de stroming. Door diezelfde stroming is het ijs daar vaak dun en dus extra gevaarlijk. Een hond die door het ijs zakt of in een wak belandt, komt er vrijwel nooit op eigen kracht uit. Hij kan door de kou worden bevangen en aan onderkoeling sterven. Een hond die onder het ijs terecht komt, sterft binnen enkele seconden aan cold-shock of hartstilstand, veroorzaakt door het koude water. Zelfs als hij aan de riem zit, ben je dan niet op tijd om hem veilig terug te hengelen.

Daarnaast kunnen die grappige Bambi-buitelingen gemakkelijk ernstige spier-, pees- en gewrichtsblessures veroorzaken, die niet zelden eindigen in een operatie. Op zijn minst veroorzaakt zo'n glibber- en glijpartij fikse spierpijn bij je hond, hoezo ijspret.
Extra voorzichtigheid is geboden als er sneeuw op het ijs ligt. Een hond ziet dan het verschil tussen wal en ijs niet meer. Houd je hond aan de lijn als het niet vertrouwd is, en zorg dat hij nóóit het ijs op gaat!
 

Met dank aan: Angélique Plasman
Website: www.sudewyn.nl
Datum: 09-12-2012