09-12-2012    

Hondenpoten zijn goed bestand tegen kou.
Haren op de poten beschermen tegen de kou, maar ook de voetzooltjes die niet behaard zijn kunnen de kou goed weerstaan. Doordat de aderen in de poten dicht op elkaar liggen kunnen honden hun poten in de kou warm houden. Meer hierover kun je lezen in hondennieuws.

Te lange haren tussen de zooltjes kunnen bij sneeuw voor problemen zorgen doordat de sneeuw er aan blijft hechten. Klompen sneeuw aan de poten kan pijnlijk zijn, honden kunnen hierdoor mank gaan lopen. Verwijder tijdens wandelingen dan ook regelmatig voorzichtig de sneeuw onder de poten. Dit probleem kan men proberen te voorkomen door te lange haren tussen de voetkussentjes te trimmen, maar pas op dat u ze niet te kort trimt. Het beste kan men de haartjes met een tondeuse wegscheren, want als men dit met een schaar doet bestaat het gevaar dat men met een schaar de poot van de hond beschadigd, daar honden hun poot niet altijd even stil houden wanneer men deze wil verzorgen.
 

Pekel
Sneeuw, kou en gestrooide split kunnen in de winter zorgen voor kloofjes in de voetkussentjes. Het gestrooide zout kan voor veel irritatie en pijn zorgen. Probeer zo veel mogelijk bestrooide plekken te vermeiden wanneer men met de hond gaat wandelen. Hondenpoten beschermt men hiertegen het beste met vaseline, uierzalf of speciaal daarvoor bestemde potenwax. Pas wel op dat de hond op gladde oppervlakten niet uitgleidt.
U kunt de hondenpoten ook beschermen met hondenschoentjes of
-laarsjes.
Wanneer men na een wandeling thuis komt is het verstandig om zout en vuil zo snel mogelijk te verwijderen met lauw water.
 

Gewrichtsproblemen
De meeste honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te spelen, maar pas wel op met honden die gewrichtsproblemen hebben (heupdysplasie, artritis e.d.), want overenthousiaste honden overschrijden hun grenzen wanneer ze in de sneeuw ravotten. Vooral diepe sneeuw belasten de spieren en gewrichten vele keren meer dan onder normale omstandigheden. Tijdens de wandeling laten deze honden meestal niet merken dat ze pijn hebben, maar bij thuiskomst, vaak na een rustperiode is de pijn meestal wel te bespeuren.
 

Sneeuw eten.
In hun opgetogenheid gaan veel honden sneeuw eten. Dit is geen probleem als de sneeuw schoon is, maar vervuilde sneeuw in stedelijk gebied kan voor problemen zorgen.
Door pekel kan de hond een zoutvergiftiging oplopen. Zout ontrekt vocht uit verschillende lichaamscellen, wat leidt tot oedemen. Wanneer een te hoge zoutconcentratie in de hersenen ontstaat leidt dit tot hersenbeschadigingen. Honden kunnen in coma raken en daaraan zelfs sterven. Thuis kan de hond het zout van de poten gaan likken, ook daarom is het verstandig om de poten van de hond te reinigen met lauw water.
Wanneer men merkt dat de hond maag of darmproblemen heeft doordat hij teveel zout binnen heeft gekregen is het raadzaam de dierenarts te raadplegen.
 

IJs
Net als bij mensen is er ook gevaar dat honden door het ijs zakken. Honden zien het gevaar niet en kunnen zich in een onbewaakt moment op het te dunne ijs begeven. Wanneer ze er doorheen zakken kunnen zij er vaak niet zelfstandig uitkomen, met het gevolg dat zij verdrinken.
Wanneer een hond door het ijs is gezakt kan de hond onderkoeld raken, wat men dan moet doen leest men op de pagina Honden EHBO.

Wanneer een hond op het ijs uitglijdt kan de hond zich ernstig blesseren. Te lange nagels maakt het risico op uitglijden groter, het is daarom verstandig de nagels van de hond kort te houden. Laat u zich door het voorafgaande niet weerhouden om met uw hond in de sneeuw te gaan spelen. Uw hond in de sneeuw laten ravotten is iets waarmee u uw hond veel plezier mee doet, dit plezier moet u uw hond niet onthouden. Door het voorgaande in acht te nemen hoeft het risico niet zo groot te zijn dat uw hond iets ernstig overkomt.
 

Met dank aan: Martin Reuvekamp
Website: www.hondenwijzer.com
Datum: 09-12-2012