11-11-2012    

De overactieve hond

Overactieve honden zijn honden die nooit rust lijken te hebben en constant alert zijn. Vaak lopen ze de hele dag achter de baas aan in het huis. Ze bemoeien zich met iedereen en reageren op alles wat in en rond het huis gebeurt. Ze lijken nooit echt te slapen, het minste geluidje is al voldoende om ze alert op te laten springen. Zo’n overactieve hond kan wel eens wat te veel worden en wordt vaak naar zijn mand gestuurd. 
 
Eigenlijk is het zo simpel, de overactieve hond vraagt of je zijn leven iets spannender kan maken. Vaak zijn overactieve honden intelligente honden die onvoldoende uitdaging krijgen in hun dagelijks leven. Even een ommetje maken, uren alleen thuis zijn, naar de mand sturen, hapklaar eten op een vaste plaats. Dit zijn allemaal ingrediŽnten voor een oersaai hondenleventje en zet de hond aan tot overactief gedrag.

Honden die zich vervelen kunnen makkelijk aandacht eisend gedrag gaan vertonen omdat dat de enige manier is om nog iets te beleven. Soms gaan ze jouw aandacht afdwingen door iets te vernielen, te piepen, blaffen en zelfs onzindelijk gedrag kan voorkomen als aandachttrekkend gedrag.
 

Hoe kan je er voor zorgen dat jouw overactieve hond meer uitdaging krijgt waardoor zijn energie wordt omgezet in iets positiefs?

Verstop zijn eten of een speeltje (het moet wel de moeite waard zijn) en moedig de hond aan ze te vinden. Beloon zijn doorzettingsvermogen met veel gejuich en met datgene wat hij leuk vindt: apporteren, spelletje of hondenkoekje. Daarna verstop je zijn eten of speeltje opnieuw en voer je de moeilijkheidsgraad langzaam op. Hoe meer jouw hond dit spelletje gaat doorkrijgen, hoe meer hij zijn neus gaat gebruiken. Door het gebruik van zijn neus kan de hond zijn jachtdrift uitleven en daag je hem geestelijk uit.

Wanneer je hond overdag een tijd alleen moet zijn, kan je een manier vinden om de tijd te korten waarin de hond zichzelf moet bezighouden. In de dierenwinkel heb je tegenwoordig volop mogelijkheden; vul eens een Kong, koop een voerkubus,  specialekauwbotten gevuld met pindakaas of verpak zelf lekkernijtjes in een oud laken. Op deze manier heeft de hond iets te doen en bovendien is het nog leerzaam ook.

Natuurlijk kan je de hond tweemaal daags op vaste tijden en plaats zijn voer geven. Het is voor de hond echter een stuk uitdagender om zich te moeten inspannen voordat hij iets krijgt. Laat de overactieve hond maar werken voor zijn voer. Je kan hem bijvoorbeeld een kunstje laten doen alvorens je zijn voederbak neerzet. Laat hem zitten, liggen, blijven of leer hem iets nieuws. Omdat hij weet dat hij er iets voor terugkrijgt (zijn gevulde voederbak), is hij zeker bereid voor je te werken.
 

Ook buitenshuis, bijvoorbeeld tijdens de dagelijkse wandelingen, zal jouw overactieve hond meer uitgedaagd moeten worden. 

Apporteren is een leuke bezigheid voor de hond die gemakkelijk tijdens de dagelijkse wandeling toegepast kan worden. Elke hond kan leren apporteren, het is een kwestie van elke aanzet hiertoe zwaar aanmoedigen. Jubel bij ieder stapje in de goede richting. Blijf herhalen en doe dat zolang de hond nog interesse toont.

Voor de overactieve hond zijn hondensport en gehoorzaamheidstrainingen een uitkomst. Het verbetert de samenwerking tussen jou en hem en daagt de hond zowel geestelijk als lichamelijk uit. Je kan hierbij denken aan gehoorzaamheidstrainingen op verschillende niveaus, behendigheidslessen, flyball, doggydance, dogfrisbee of breitensport.


Heb je een overactieve hond die jij graag wat meer uitdaging zou willen bieden, informeer dan bij BaasZijn.nl naar de mogelijkheden.
 

Met dank aan: Angelique Verhagen
Website: www.BaasZijn.nl
Datum: 11-11-2012