28-10-2012    

Honden hebben geen schuldgevoel, maar tonen angst voor straf

De staart tussen de benen, oren plat naar achteren, een pootje optillen, op de rug liggen, likken; al dit gedrag doet vele hondenbezitters zweren dat hun huisdier zich schuldig kan voelen.

Maar een ongehoorzame hond doet deze gedragingen niet uit schuldbesef, maar als reactie op zijn boze baasje. Als zijn baasje hem ergens onterecht van beschuldigt dan vertoont een onschuldige hond de ‘schuldsymptomen’ nog sterker. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in een speciale hondeneditie van het wetenschappelijk tijdschrift Behavioural Processes.

De onderzoekers nodigden 14 zeer gehoorzame honden en hun baasjes uit om – in ruil voor een blik hondenkoekjes – mee te doen aan een onderzoek over ‘gehoorzaamheid op afstand’. Maar zonder dat de eigenaren het wisten observeerden de onderzoekers het al dan niet schuldbewuste gedrag van de honden. De baasjes moesten hun honden verbieden een verleidelijk ogend hondenkoekje op te eten en vervolgens de ruimte, hun eigen woonkamer, te verlaten. De hond bleef alleen achter met een koekje dat in zijn gezichtsveld bleef liggen. Wanneer de baasjes terug kwamen kregen ze te horen of hun hond zich had weten te beheersen en een vrolijke begroeting verdiende, of dat het dier gezwicht was voor de verleiding.

Maar de onderzoekers logen de baasjes in sommige gevallen voor. De onderzoekers ontdekten de honden het meest schuldbewuste gedrag vertoonden wanneer ze onterecht beschuldigd werden. Er bleek geen verband tussen ongehoorzaamheid en het vertonen van schuldgedrag te zijn. Volgens de onderzoekers voelen de honden niet aan dat hij fout is geweest, maar ziet hij aan de houding van de baas dat er iets zwaait.
 

Met dank aan: Martin Reuvekamp
Website: www.hondenwijzer.com
Datum: 28-10-2012