28-10-2012    

Overgewicht bij Honden

Overgewicht is een veel voorkomend probleem bij onze huisdieren. Uit onderzoek blijkt dat ruim 50% van onze huisdieren te zwaar is. Net als bij mensen loopt een dier met overgewicht een groter risico om gezondheidsproblemen te ontwikkelen, zoals:

Suikerziekte
Hartaandoeningen
Huidklachten
Ademhalingsmoeilijkheden
Gewrichtsklachten.
Oorzaken

Gewichtstoename ontstaat doordat een dier meer energie binnenkrijgt dan hij verbruikt. Dit kan komen door te veel eten en te weinig beweging. Maar er zijn ook andere factoren die een belangrijke rol spelen.

Leeftijd
Oudere dieren zijn gewoonlijk minder actief en hebben dus minder energie nodig.

Ras
Sommige rassen hebben meer aanleg voor het krijgen van overgewicht. Bij honden zijn dit Labrador retrievers, Cocker SpaniŽls, Cavelier King Charles SpaniŽls, Cairn TerriŽrs, Bassets, Beagles en Shetland Sheepdogs. Bij katten zijn het juist dieren van gemengde afkomst, die meer aanleg hebben voor gewichtstoename dan raskatten.

Castratie/Sterilisatie
Na castratie of sterilisatie verandert de stofwisseling, waardoor dieren na deze
ingreep minder energie nodig hebben.

Medische problemen
Af en toe kan de gewichtstoename verband houden met een medisch probleem.
 

Het ideale gewicht?

Alle huisdieren hebben een ideaal gewicht voor hun grootte en ras. Gezien de verschillen tussen dieren onderling is het soms lastig te bepalen of een dier te zwaar is.
We hebben een paar punten op een rijtje gezet waaraan u kunt herkennen of uw dier tekenen van overgewicht heeft.

De ribben zijn moeilijk te voelen
De taille die er eens was, is verdwenen
Moeite met lopen
Traag bewegen
Kortademigheid
Slecht humeur
Minder speels
Slecht uithoudingsvermogen
Veel slapen


Komen een of meerdere tekenen u bekend voor, dan raden wij u aan om contact op te nemen met de dierenarts of assistente.
Wij kunnen samen met u bekijken of uw dier daadwerkelijk te kampen heeft met overgewicht.


 


Wat kunt u doen om overgewicht te voorkomen?

Voeding
Pas de soort voeding aan op de energiebehoefte van uw dier. Voor dieren die aanleg hebben voor overgewicht is een "light" voer geschikt. Oudere honden of katten kunnen het beste een speciaal senior voer krijgen, hierbij wordt rekening gehouden met een lagere energiebehoefte.

Houdt u altijd aan de hoeveelheid voedsel die voorgeschreven wordt. Te veel geven is uiteraard niet goed. Maar geeft u te weinig, dan kan dit er voor zorgen dat de stofwisseling trager wordt, waardoor uw dier juist aankomt.

Tussendoortjes
Geef als het mogelijk is geen tussendoortjes. Belonen kan ook door uw dier knuffels te geven en lief toe te spreken. Wanneer uw dier toch aan tussendoortjes gewend is, zijn er veel gezonde alternatieven voor het energierijke koekje. Zo kunt u bijvoorbeeld groente, fruit of een rijstwafel geven. Houdt er rekening mee dat ieder tussendoortje van de dagelijkse hoeveelheid brokken afgehaald moet worden. Menselijke snoepjes en eten van tafel is absoluut uit den boze.
 

Beweging
Bewegen en spelen is essentieel om overgewicht te voorkomen.

Oefeningen voor Honden
Voor honden is het belangrijk om regelmatig te gaan wandelen. Probeer wandelingen spannend te maken, door over verschillende oppervlakken te lopen (zand, ondiep water, bladeren). Ook kunt u natuurlijke hindernissen te gebruiken waar uw dier overheen kan springen of doorheen kan kruipen (bomen, greppels enz). Het apporteren van een bal of een stuk speelgoed is een prima oefening voor uw hond. U kunt ook speelgoed of brokken verstoppen en uw hond er naar laten zoeken. Is uw hond oud of heeft hij gewrichtsproblemen, dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Er wordt dan een aangepast bewegingsprogramma opgesteld.
 

Oefeningen voor katten
Ook met een kat kunt u gaan wandelen. Hiervoor zijn er speciale kattentuigjes verkrijgbaar. Is dit niks voor uw kat, probeer dan zoveel mogelijk binnenshuis te oefenen. Moedig uw kat aan u te volgen wanneer u van de ene kamer naar de andere gaat, met name trappen op en af. Gebruik speelgoed om uw kat aan te moedigen te spelen. Voed uw kat iedere dag op verschillende plaatsen, zodat hij ernaar moet zoeken ('jagen').
 

Wat als uw dier al een overgewicht heeft?
Bij dieren die al een overgewicht hebben kan het zijn dat bovenstaande tips niet voldoende zijn. Wij helpen u graag, om uw dier op een verantwoorde en gezonde manier af te laten vallen. In samenwerking met Hill's Pet Nutrition bieden wij u een speciaal afslankprogramma aan.

Conditiebepaling
Eerste stap is het bepalen van de hoeveelheid overgewicht. We stellen vast wat het ideaal gewicht van uw dier zou moeten zijn en in hoeveel weken we dit kunnen bereiken.

Dieetvoeding
Wij adviseren om uw dier op een speciale dieetvoeding over te schakelen. Ons advies is:

Hill's prescription diet R/D
Hill's prescription diet W/D
Dit is een volledige voeding die weinig calorieŽn bevat, maar veel voedingsvezels om het hongergevoel te beperken. Hill's R/d bevat toevoegingen, die uw dier helpen om vet te verbranden en spieren te ontwikkelen tijdens gewichtsverlies.

Ook Hill's W/D bevat in vergelijking met andere voeders minder energie. Vanwege de samenstelling is W/D tevens geschikt voor honden en katten met blaasproblemen, suikerziekte en een gevoelig maag-darmstelsel.

Wanneer uw hond of kat op dieet staat is het erg belangrijk om u strikt aan deze voeding te houden. Als tussendoortjes zijn bovengenoemde gezonde snoepjes geschikt. Ook kunt u van het voorgeschreven dieetvoer zelf koekjes bakken. (Zie onze site voor het recept)
 

Regelmatige controle
Tijdens het afslankproces is het belangrijk om het gewicht goed in de gaten te houden. Om de 2-3 weken kunt u geheel kosteloos bij ons komen wegen. Er wordt een gewichtsgrafiek bijgehouden. Eventuele problemen kunt u met ons bespreken. Samen proberen we het afvallen voor uw dier en voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Streefgewicht bereikt
De mooiste beloning na het bereiken van het steefgewicht is een gezond en vrolijk dier! Om eigenaren die zich op een gezonde manier bezighouden met het afslanken van hun dier, een steuntje in de rug te geven, organiseert voederfabrikant Hill's jaarlijks een afslankfinale. Tot de 10 finalisten hoorden dit jaar maar liefst twee honden van onze kliniek. Lees hier hoe het afvallen van Damra en Kas verlopen is.
 

Met dank aan: Floor Vos Paraveterinair
Website: www.dierenkliniek.com
Datum: 28-10-2012