21-10-2012    

Hoe snel honden moeten schudden om zich droog te maken.
Wetenschapper David Hu en zijn collega's van het Georgia Institute of Technology in Atlanta bestudeerden zestien doorweekte soorten, waaronder muizen, honden, tijgers en beren. Hieruit bleek dat ieder dier zijn 'schudsnelheid' zo afstemt, dat het zo droog mogelijk wordt zonder tijd en energie te verspillen. Sommige dieren bereiken die prestatie binnen seconden.

Kleine dieren schudden het snelst om op die manier de kracht te genereren om de oppervlaktespanning die het water aan hun vacht doet kleven te overwinnen. Grote dieren - waarvoor het gemakkelijker is om voldoende kracht te genereren - bewegen langzamer om een vergelijkbare mate van droogheid te bereiken.

Sommige harige honden worden geholpen door hun losse huid, 'waardoor het vocht veel sneller wegwaait dan wanneer de huid strak is', zegt Hu tegen Science. Dit genereert een kracht die zo'n 10 tot 70 keer zwaarder is dan het gewicht van het dier. Hierdoor moet een hond dan ook tijdens het schudden zijn ogen dicht doen, om zo zijn ogen te beschermen tegen de kracht van het rondschietende water.


Hu hoopt dat het inzicht over het 'droogschudden' van dieren van invloed kan zijn op de door de mens ontwikkelde apparatuur. 'Zelfs de meest simpele wasmachine zou een truc of twee kunnen leren uit de dierenwereld over het afstoten van water.
====================================================================

====================================================================

Met dank aan: Martin Reuvekamp
Website: www.hondenwijzer.com
Datum: 21-10-2012