01-10-2012    

Herfst en huisdieren

Ondertussen staan de bomen en struiken weer vol met prachtig getooide bladeren in allerlei kleuren en vormen, geurt het bos heerlijk naar de typische herfstlucht en de grond ligt bezaaid met blaadjes en eikels. Dit is helaas niet zonder gevaar.
 

Eikels
Een veel gestelde vraag is dan ook of het kwaad kan dat de hond deze eikels opeet. Want de hond van de buren doet het ook en die is nooit ziek geworden!Dan is de hond van de buren een mazzelhond, want het eten van eikels door honden is niet zonder gevaar.Eigenlijk kunnen alleen varkens en zwijnen deze vruchten goed verdragen en verteren.

Eikels bevatten o.a. looizuur, en dit is giftig voor uw hond.
Teveel aan looizuur kan tot nierfalen leiden.Naast de looizuur hebben de eikels door hun vorm (denk maar eens aan het puntje aan de onderkant) een prikkelende, bijtende werking op het darmslijmvlies.Deze kan daardoor kapot gaan, ontsteken of gaan zweren.
De hond kan dan hevige buikkrampen krijgen wat gepaard gaat met braken en diarree.

Daarnaast kunnen eikels ook voor een verstopping zorgen wanneer ze in hun geheel worden doorgeslikt. De spijsvertering van honden is er nu eenmaal niet op gebouwd om dergelijk materiaal te verteren, zeker niet de schil die om de vrucht heen zit. De vrucht sluit dan de darm af en het dier wordt ernstig ziek. Je ziet dan dat het dier geen ontlasting meer heeft, gaat braken en als het lang duurt de buik opzwelt.

Wanneer sprake is van een verstopping door een eikel zal deze door middel van een operatie verwijderd moeten worden. Dus het eten van eikels is zeker niet zonder gevaar!
Het laatste deel omtrent verstopping telt ook voor kastanjes en dennenappels.

Paddestoelen
In de herfst duiken ze overal op, paddestoelen en ze zijn er dan ook in vele vormen, soorten en maten. De een nog groter en kleuriger dan de ander.
Omdat er zoveel verschillende soorten zijn is het niet altijd duidelijk of het een giftige paddestoel is die uw hond aan het besnuffelen is of niet.
Het beste is daarom om uw hond geen kans te geven eraan te snuffelen of erger, er een hap van te nemen.

Indien uw hond een paddestoel gegeten heeft is het zaak zo snel mogelijk de dierenarts te raadplegen.

 


Parasieten
(Honden en katten!!)

Vlooien
Ook in het najaar blijven vlooien actief, in tegenstelling tot wat veel mensen denken.
Zeker nu we in huis lekker de verwarming aan hebben en het buiten behoorlijk vochtig is.
De vlo gedijt goed in ons vochtige klimaat. Let er dus op dat u ook uw huisdier nu nog goed beschermt tegen vlooien. Wanneer een dier vlooien heeft zal het vooral gaan krabben, jeuken en zichzelf bijten.

Herfstmijt
Een andere oorzaak van een jeukende, krabbende en bijtende hond in de herfst die geen vlooien heeft kan herfstmijt zijn. Herfstmijten zijn oranje 8-potige mijtjes. In dat geval moet u de huid van uw huisdier inspecteren op kleine oranje hoopjes. Deze hoopje worden gevormd door larfjes van ongeveer 0.6 mm groot. Mogelijk heeft uw huisdier met larven van de Trombicula autumnalis mijt, beter gekend als de herfstmijt. De herfstmijt heeft de voorkeur zich vooral op de kop en huidplooien te binden als oren, pootjes, oksels, dijen, anus en de vulva. Je ziet dan vaak ook huidletsels bij het dier als wondjes en korstjes door het vele bijten en krabben. In een eerdere nieuwsbrief heb ik het er al over gehad maar het kan geen kwaad het er nog een keer bij te halen.

Herfstmijten zijn vooral in de nazomer en herfst te vinden in grasvelden en weilanden.
Het gaat om larven van de Trombicula autumnalis mijt die zich schuilhouden in afwachting van een zoogdier als gastheer.(Hond, kat en mens)
Zodra ze een gastheer gevonden hebben, injecteren de herfstmijten hun speeksel injecteren in de huidweefsels. Het inspuiten van het speeksel is irriterend en zorgt voor hevige jeuk.
In de voortplantingscyclus van de Trombicula zijn alleen de larven parasieten.
De mijt zelf doet niets meer dan eieren leggen om zo voor nieuwe larven te zorgen.

Sprayen of wassen met een middel tegen vlooien geeft vaak al verbetering om van de mijt af te komen. Bij erge ontsteking of jeuk wordt ook antibiotica en een jeuk en ontstekingsremmend middel gedurende een paar dagen gegeven.
 

Stokken
Een ander punt van opletten geblazen is vooral dat de hond tijdens de wandeling niet met allemaal stokken gaat lopen spelen die door de wind van de bomen zijn gewaaid.
De stokken kunnen versplinteren en voor hele grote problemen zorgen in de maag en darmen.

Heel vaak zie ik mensen een stok weggooien voor een hond omdat die dat zo leuk vindt.
Een bal is dan toch een stuk veiliger om mee te spelen en gooit ook een stuk makkelijker.

Zwemmers opgelet,
 het kan warm zijn maar vergeet echter niet dat het water in de nachten vooral een heel stuk in temperatuur daalt! Afkoelen van water gaat sneller dan opwarmen, zorg dus dat de hond ook na het zwemmen in beweging blijft of droog hem anders af. (Kans op spierpijn door het ijskoude water neemt dan ook af). Een andere mogelijkheid is de spieren goed te masseren.
 

Met dank aan: K.W Folkerts Eikelenboom van Abrith Homeopatisch adviespraktijk
Website: www.doggiespool.nl
Datum: 01-10-2012