13-05-2012    

Reisziekte, de oplossing
Bijna 1 op de 6 honden heeft wel eens last van reisziekte. Dat is niet alleen heel vervelend voor het dier, maar ook voor de eigenaar. Opvallend is dat eigenaren van dieren met reisziekte zich in de meeste gevallen niet bij de dierenarts melden, hetgeen in de diergeneeskunde heeft geleid tot een zekere onderschatting van de omvang van het probleem. Vaak proberen eigenaren van reiszieke honden zelf wat middeltjes van dierenwinkel of drogist. Of men onderneemt helemaal geen actie en laat de hond gewoon thuis, wat een negatieve invloed kan hebben op de band tussen huisdier en eigenaar. Tot voor kort was er voor honden met reisziekte geen echt betrouwbare diergeneeskundige oplossing beschikbaar, maar met een onlangs door Pfizer Animal Health nieuw geÔntroduceerd middel tegen misselijkheid en braken op basis van de werkzame stof maropitant beschikt de dierenarts nu wel over de mogelijkheden om op veilige en effectieve wijze iets aan dit vervelende probleem te doen.
 

Reisziekte
Reisziekte wordt veroorzaakt doordat bij bepaalde richtingsveranderingen een verschil ontstaat tussen de waargenomen beweging en de werkelijke beweging. De werkelijke beweging wordt geregistreerd in het vlak bij het gehoororgaan gelegen evenwichtsorgaan. In de zogenaamde halfcirkelvormige kanalen zit een vloeistof die endolymfe heet, en die vooral door draaiende bewegingen in beroering wordt gebracht. Wanneer de signalen uit het evenwichtsorgaan (de werkelijke beweging) niet overeenkomen met die vanuit andere zintuigen zoals de ogen (de waargenomen beweging) dan leidt dit tot desoriŽntatie. Bij gevoelige individuen wordt daardoor het braakcentrum in de hersenen geactiveerd.

De nieuwe oplossing
Veel van de middelen die tot nu toe worden gebruikt zijn of niet erg effectief, of hebben als bijwerking dat de hond er behoorlijk suf van wordt. Met het nieuwe middel tegen misselijkheid en braken op basis van de werkzame stof maropitant komt daar verandering in: het voorkomt in tot 93% van de gevallen het braken gedurende de reis en heeft geen bijzondere bijwerkingen. Het kan tussen de 1 en 10 uur voor aanvang van de reis worden toegediend in de vorm van een gemakkelijk in te geven tablet. De preventie van de reisziektesymptomen duurt minstens 12 uur. Wanneer vroeg met een reis moet worden begonnen kan het middel dus reeds worden gegeven op de voorafgaande avond.

Vraag naar de tabletten tegen wagenziekte bij de dierenarts!
 

Met dank aan: Floor Vos, Paraveterinair Dierenkliniek Brouwhuis
Website: www.dierenkliniek.com
Datum: 13-05-2012