26-02-2011    

Honden kunnen ook gestresst raken net als wij mensen.
 

Als er situaties voordoen waarvan ze voelen ze niet te beheersen raken ze gestresst, dit kan ook komen door pijn, bedreiging of als wij boos of geweldadig worden. Maar opwinding door bijvoorbeeld een loopse teef bij reuen kan ook stress veroorzaken. Veel wandelen, gooien met ballen, tekeer gaan en spel veroorzaken ook stress. Honden die veel alleen zijn of geplaagd worden, en niets aan deze situatie kunnen veranderen, zullen ook gestresst zijn.

Angst geeft ook stress.

Wanneer honden gestresst beginnen te raken kunnen ze dat op veel manieren laten zien. Ze gaan gapen, tongelen, zich uitrekken, wegkijken, uitschudden of hun hele lichaam wegdraaien. Deze signalen geven honden onderling naar elkaar toe, maar ook naar ons mensen.
Naarmate de stress toeneemt, zullen de signalen sterker worden. Wanneer deze signalen niet meer werken zal de hond proberen weg te komen.

Observeer je hond, merk op wanneer de kalmerende signalen je vertellen dat je hond gestresst begint te raken en help hem uit deze situatie. Laat het niet zoveer komen dat de hond zichzelf moet verdedigen. Belangrijk is dat we op tijd zijn om deze situatie te doorbreken.

Een ander veel voorkomend feit is dat honden die vaak gestresst zijn bijna chronisch een te hoog stressniveau hebben. Fysieke problemen zij dan de gevolgen. Denk aan allerlei allergieŽn (stressallergie), spijsverteringsproblemen en hartproblemen en huidallergieŽn.
Ook kan aggressief gedrag een gevolg zijn van stress. Ze worden heftiger in hun gedrag. Honden die voortdurend boze commando's krijgen en waar te hoge eisen op jonge leeftijd gesteld worden zullen doorgaans een te hoog stressniveau hebben.Wat maakt een hond gestresst:

-Geweld, boosheid, aggressie in de omgeving.
-Rukken aan de riem.
-Te hoge eisen bij de training en dagelijks leven.
-Teveel beweging voor een jonge hond.
- Honger en dorst.
- Pijn en ziekte.
- Eenzaamhied.
- Kou leiden of het te warm hebben.


Vernielen kan ook een vorm van stress zijn.


    


Hoe indentificeren we de stress??

- De hond is rusteloos.
- krabben
- Zichzelf likken of bijten.
- Blaffen of huilen
- Diarree.
- Rillen
- Hijgen
- Slechte eetlust
- Fixatie op dingen- lichtstralen, vliegen.
- Vaker plassen.
- Trillen.
- Slechte geur, zowel uit mond als van lijf.

Dit zijn enkele kenmerken.
 

Met dank aan: Lydia en Gwenna
Website: www.hondenschool-lady.nl
Datum: 26-02-2011