22-04-2012    

Onzindelijkheid
Onder een onzindelijke hond verstaan we hier een hond die op tijd wordt uitgelaten, maar ondanks dat toch regelmatig in huis plast. Er zijn honden die het altijd binnen doen.Vaak zijn het honden die niet naar buiten durven en bang zijn voor alles dat ze daar tegenkomen. Vaak gaat het om verwaarloosde honden, die geen enkele opvoeding hebben gehad en ook dus niet hebben geleerd wat zindelijkheid inhoudt. Ze hebben buiten met binnen omgedraaid en zijn in hun gedrag net zo vasthoudend als wel zindelijke honden, die er vrijwel niet toe te brengen zijn om binnenshuis Iets te doen.

Het buiten zijn geeft dan zoveel stress, dat ze zich buiten niet zullen ontlasten. Bij deze honden moet EERST aan de angst gewerkt worden, Pas als die angst is overwonnen, komt de zindelijkheid aan de beurt. Belangrijk is de hond niet te troosten. Blijf verder niet ook zelf stil staan als de hond geen stap meer durft te verzetten. Terug naar huis gaan als de hond vol angst alleen nog maar die kant op wil is ook niet handig, omdat dit vluchtgedrag de hond een gevoel van veiligheid geeft. Als de hond iets lekkers aan blijft nemen is zijn stressniveau nog niet TE hoog. Doet hij dat niet meer, dan is de angst te groot geworden. De hond verstart en neemt geen voer meer aan. In dat geval moet u een stapje terug doen. Ga een paar stapjes buiten de deur en beloon hem als hij niet angstig is en bouw dit langzaam verder uit, Pas als de angst voor buiten is overwonnen, kunt u iets met de zindelijkheidstraining gaan doen. U beloont dan niet meer voor ontspannen gedrag buiten, maar voor het iets doen buiten. Train de hond ongeacht zijn leeftijd zoals u een hele jonge pup zou doen.

Dan de honden die verwaarloosd zijn en nooit hebben geleerd wat zindelijkheid inhoudt. Eigenlijk klopt niet wat hier staat; deze honden hebben eigenlijk hun zindelijkheid moeten afIeren, want iedere hond is van nature zindelijk. Maar door gebrek aan uitloop en onvoldoende hygiŽne hebben ze geleerd door elkaars ontlasting te lopen en daar na verloop van tijd geen acht meer op te slaan. Deze honden zouden het best (tijdelijk) in een niet te kleine en niet te grote bench worden gezet als ze binnenshuis zijn en vooral hij deze honden zou het goed zijn om ze net zolang buiten te houden tot dat ze daar iets doen en dan geweldig belonen!!

Er zijn honden die echt hebben geleden onder een te harde zindelijkheid training ze hebben heftig op hun kop gehad toen ze als pup moesten leren wat de bedoeling was.
Die honden durven vaak niets te doen met hun baasjes in de buurt. Ze doen het liefst iets in huis als ze alleen zijn. Een opvoeding die helemaal gebaseerd is op belonen van gewenst gedrag, kan het patroon doorbreken.

Met dank aan: Evalien
Website: www.podencoworld.nl
Datum: 22-04-2012