04-03-2012    

Chippen
Een chip is een klein stukje elektronica dat onder de huid wordt ingebracht via een injectienaald. De chip wordt afgelezen via een 'reader'. Alle rashonden worden door de Raad van Beheer gechipt in plaats van de vroeger voorgeschreven tatoeage.

Voordelen:

•Wereldwijd herkenbare identificatiecode
•Diervriendelijk, want snel en pijnloos in te brengen
•Vrijwel onbeperkte levensduur
•Makkelijk afleesbaar met een ISO-afleesapparaat
•Geschikt voor vrijwel alle diersoorten
•Fraudebestendig; de code kan niet worden veranderd
•Niet ontsierend (onzichtbaar!)

Werking
Een chip zit samen met een antenne (spoeltje) goed verpakt in een glazen buisje van bioglas, samen een transponder genoemd. Als de spoel in een magnetisch veld wordt gehouden zal hierin een kleine inductiestroom ontstaan.
Deze stroom is voldoende om de chip te activeren. Het enige wat de chip doet is een code uitzenden. Deze code is altijd hetzelfde en bestaat uit 15 cijfers die niet veranderd kunnen worden. De eerste drie cijfers van de chip geven de landcode (528 voor Nederland) ůf de fabrikantencode (968). De volgende 3 cijfers geven aan welke categorie dieren het betreft (bijv gezelschapsdier). Dan blijven er nog 9 cijfers over (dus 10 miljard verschillende nummers!) om voor elk dier een unieke herkenbaarheid te garanderen.

Chip plaatsen
De transponder bevind zich in een steriele holle naald en wordt onderhuids ingebracht.
Het inbrengen is te vergelijken met een eenvoudige injectie. Vrijwel pijnloos dus! Binnen enkele uren raakt de de chip ingekapseld in het omliggende weefsel en komt dan niet meer van zijn plaats.

Aflezen
Iedereen die beschikt over een chipreader kan chips over de hele wereld aflezen. In Nederland zijn het de dierenartsen die het initiatief hebben genomen om huisdieren te chippen. Deze beschikken dan ook vrijwel allemaal over een reader. Ook dierenambulances en asiels zijn steeds meer in het bezit van zo'n reader.

Registratie
Een snelle en handige manier van opvragen is het internet. Via http://www.daisyweb.nl worden al onze patiŽnten aangemeld met hun chip. Op deze site kunt u links vinden naar alle databanken voor gezelschapsdieren in Nederland. De website http://zoek.chipnummer.nl is een site waarop alle online databases van de wereld gelinkt zijn. Daarmee is in principe gewaarborgd dat van een in Nederland "gechipt" dier de gegevens van dit dier (en zijn eigenaar) vanuit iedere plek over de wereld terug te vinden zijn.

Snel teruggevonden
De Databank slaat de gegevens op in een computersysteem en koppelt daaraan het nummer van de chip. Door dit nummer kunnen in een fractie van een seconde de ingebrachte gegevens opgevraagd worden. Een chip zorgt er dus voor dat huisdieren die vermist of verwond zijn weer snel bij de eigenaar terugbezorgd kunnen worden. Daarnaast kunnen gestolen dieren ook makkelijker opgespoord worden (het bewijs van eigendom is in het dier aanwezig!).

Verschuiven
Mede door de toepassing van speciaal bioglas en een coating gebeurt het zelden dat er iets fout gaat. Het zogenaamde "wandelen" van de chip komt in de praktijk zelden voor. Als de chip al wat verschuift is het slechts enkele centimeters. Dit heeft geen nadelige effecten voor het dier.

Met dank aan: Floor Vos Paraveterinair
Website: www.dierenkliniek.com
Datum: 04-03-2012