19-02-2012    

De oudere hond

Al duizenden jaren wordt de hond gezien als “beste vriend van de mens”. Dat is niet voor niets. De trouwe toewijding van de hond spreekt veel mensen aan. Een hond wordt tegenwoordig steeds vaker gezien als volwaardig gezinslid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat u uw trouwe viervoeter zo lang mogelijk in goede gezondheid bij u wilt houden. Net zoals bij de mens verdiend de oude hond dan ook wat extra aandacht.

Wat is senior?

Vanaf een leeftijd van 7 jaar worden de meeste honden als senior beschouwd. Voor zeer grote hondenrassen wordt een leeftijd van 5 jaar aangehouden. De veel gemaakte berekening “het aantal hondenjaren maal 7”, gaat dus niet helemaal op. De leeftijd van uw hond in mensenjaren is voornamelijk afhankelijk van ras en grootte.

Gebit
Gebitsproblemen zijn bij senior honden verreweg de meest voorkomende aandoening.
De gebitsproblemen beginnen vaak met ophoping van tandplaque. Wanneer hier niets aan gedaan wordt ontstaat na verloop van tijd tandsteen. Vooral aan de randen van het tandvlees hoopt plaque zich op en vormt ontstekingen. BacteriŽn in de bek kunnen via de bloedbaan ook in andere organen terecht komen. Zo zijn bepaalde hartproblemen een gevolg van een slecht gebit.
Heeft uw hond veel last van tandsteen. Dan kan het nodig zijn om het gebit professioneel te laten reinigen bij de dierenarts. Hoewel dit gebeurd onder algehele narcose, hoeft dit geen probleem te zijn voor uw oudere hond. De moderne medicatie en technieken zijn zeer veilig. Daarnaast adviseren wij u een pre-anestetisch bloedonderzoek. Hierbij kijken we of de functies van de belangrijkste organen nog voldoende zijn om de narcose af te breken.
Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Dit kunt u doen door speciale voeding te geven, bijvoorbeeld Hill’s T/d. Een andere optie is het poetsen van het gebit. Dit moet consequent gedaan worden, wanneer u een goed effect wilt hebben. Verder kunt u uw hond stimuleren om te kauwen door speciale gebitsspeeltjes te geven.

Gedrag
Net als bij oudere mensen kunnen ook dieren te maken krijgen met vergeetachtigheid, verwardheid, angstig gedrag of onzekerheid. Deze gedragsveranderingen uiten zich in de volgende verschijnselen;

•’s Nachts wakker worden,
•Rusteloosheid,
•Blaffen naar voorheen bekende zaken of mensen,
•Angsten en fobieŽn,
•Onzindelijkheid,
•Moeilijker leren van nieuwe dingen,
•Verlies van bestaande kennis,
Dat alles heeft te maken met het ouder worden van de hersenen. Vroeger dachten we dat die gedragsveranderingen bij oudere dieren onvermijdelijk waren. Tegenwoordig zijn er speciale soorten voer en medicijnen verkrijgbaar waarvan bewezen is dat ze bij een aantal van dit soort verschijnselen duidelijk verbetering opleveren.

Voeding
Naarmate we ouder worden, hebben we andere voedingstoffen nodig. Een senior dier heeft bijvoorbeeld een kleinere energiebehoefte en het lichaam heeft meer moeite met het verwerken van het voedsel dan een jong dier. Uw hond kan makkelijker last krijgen van verstopping en diarree. Vandaag de dag is er een uitgebreid aanbod aan verschillende soorten hondenvoer verkrijgbaar. Bij de dierenarts kunt u advies krijgen over de juiste voeding voor uw hond.

Pijnlijke gewrichten

Veel oude dieren hebben last van stijfheid, komen wat moeilijker op gang na het liggen en lopen of rennen wat minder vaak. Er wordt vaak gedacht, dat dit een logisch gevolg is van het ouder worden. Niet iedereen realiseert zich dat de hond wel eens pijn kan hebben. In vele gevallen krijgen oude dieren last van Artrose. Dit is een aandoening, waarbij het kraakbeen in de gewrichten wordt aangetast en gaat ontsteken. Met medicatie die de pijn verlicht en de ontstekingsreactie afremt kunt u het ongemak van uw hond grotendeels wegnemen. Daarnaast is het erg belangrijk om het gewicht van uw hond op peil te houden. Ook kunt u oefeningen doen die de spieren versterken en soepel houden.

Senioren check-up
Naast bovengenoemde problemen zijn er nog veel meer ‘ouderdomskwaaltjes’. Oudere honden kunnen ziekten ontwikkelen die ook bij bejaarde mensen voorkomen, zoals suikerziekte, hartaandoeningen, hormonale afwijkingen, nieraandoeningen en tumoren. In een vroeg stadium blijven deze aandoeningen vaak onopgemerkt. Maar bij vroegtijdige onderkenning kan er gelukkig meestal wat aan gedaan worden. In onze kliniek kunt u een senioren check-up uit laten voeren. Hierbij wordt naast een lichamelijk onderzoek, tevens bloed- en urineonderzoek gedaan. Dit onderzoek kan ons een goed beeld geven van de functies van de interne organen. Mocht uw dier ergens last van hebben, dan wordt er direct een speciaal behandelplan opgezet. Klik hier voor de verschillende mogelijkheden in onze kliniek.

Een lang en gezond leven
U kunt niet voorkomen dat uw hond ouder wordt, maar er zijn wel een aantal dingen waar u extra op kunt letten:

•Zorg voor een comfortabele leefomgeving,
•Blijf uw hond stimuleren met speeltjes en training,
•Zorg voor regelmaat,
•Zorg voor voldoende beweging,
•Besteed extra aandacht aan de vachtverzorging,
•Kies een voeding die aan de behoeften van uw oudere hond voldoet,
•Behandel regelmatig tegen parasieten,
•Laat jaarlijks vaccineren en een gezondheidsonderzoek uitvoeren,
•Laat klachten op tijd onderzoeken en behandelen.

U kent uw hond beter dan wie dan ook! Het is van essentieel belang om de dierenarts te wijzen op veranderingen die zich beginnen voor te doen. Samen kunnen we er voor zorgen dat uw hond zo lang mogelijk gezond blijft!
 

Met dank aan: Floor Vos, Paraveterinair
Website: www.dierenkliniek.com
Datum: 19-02-2012