05-02-2012    

Speuren: Praktijkspeuren met uw hond

Speurtraining & Speurcursus bij Dog On Track

Dog On Track heeft zich sinds 2003 gespecialiseerd in het praktijkspeuren en heeft dus ruime ervaring in deze prachtige, natuurlijke vorm van hondensport. Voor zowel de beginner als de gevorderde blijft praktijkspeuren boeiend. Elke speurles biedt weer een nieuwe uitdaging of speursituatie.

In mijn visie laat praktijkspeuren de hond weer puur hond zijn en zorgt het vereiste teamwork voor een mooi samenspel tussen mens en hond. De speurcursisten ervaren het als een fantastische sport vanwege het plezier zowel voor henzelf als voor de hond.
 
Praktijkspeuren, spannend en actief

Wat is praktijkspeuren?
Praktijkspeuren is een spannende bezigheid voor u en uw hond. Er zijn diverse vormen van neuswerk voor honden, zoals zoeken, sorteren en speuren. Speuren is het volgen van een spoor. De hond volgt een menselijk geurspoor, eventueel in combinatie met geuren van bodem- en vegetatiebeschadiging. De speurhond werkt hierbij in een tuig aan een lange lijn.
In het praktijkspeuren leert een hond doelgericht het spoor uitwerken, en zich daarbij te focussen op de specifieke en persoonlijke geur van een vermist persoon en deze zo snel mogelijk te vinden. Praktijkspeuren komt voort uit de praktijk van politie- en reddingshonden. Het is zeker niet alleen geschikt voor professionele speurhonden of werkhonden. Ook met uw huishond kunt u praktijkspeuren!

Speuren op persoonlijke geur
Ieder mens laat een eigen en specifiek geurspoor achter waar hij gelopen heeft. De vermiste persoon heeft een bepaalde route gelopen en zich ergens verstopt. De route is voor u en uw speurhond onbekend en gaat over wisselend terrein. Uw speurhond krijgt vooraf de geur van deze persoon aangeboden. Persoonlijke geur hangt ook aan voorwerpen; een stukje stof, kleding, sleutels, portemonnee, een mobiele telefoon.
Het is voor uw speurhond dan de uitdaging om het juiste spoor te (blijven) volgen, en deze specifieke persoonlijke geur te onderscheiden van allerlei andere geuren. Wanneer de vermiste is gevonden is het groot feest en volgt de favoriete beloning voor uw hond.

Praktijkspeuren middenin de natuur

Speuren in de dagelijkse praktijk
Praktijkspeuren is speuren in de dagelijkse praktijk. U speurt met uw hond niet op een trainingsveld of akker, maar middenin een prachtig natuurgebied of stedelijke omgeving. De spoorlegger heeft op een natuurlijke wijze gelopen, zoals een vermist persoon dat ook in de praktijk zou doen. Zijn route kan gaan over gras en bospad, zand en aarde, tot straatstenen en asfalt toe. Uw speurhond leert omgaan met tempowisselingen, vreemde wendingen, plotselinge overgangen van pad naar veld en diverse verleidingssporen.

Met beginners wordt gestart in een rustig gebied. Wel leert uw hond gelijk te speuren in een omgeving waar mensen of dieren recent gelopen hebben. Opbouwend in moeilijkheidsgraad wordt er gespeurd op verschillende ondergronden, in alledaagse situaties, met verschillende mate van afleiding.

Speuren op een natuurlijke manier
De speurhond mag in het praktijkspeuren zelfstandig werken en speuren op een natuurlijke wijze. Er is een groot verschil tussen praktijkspeuren en sportspeuren (IPO, SPh, VH), zowel qua werkwijze als doel. In het praktijkspeuren hoeft de hond niet continue met de neus aan de grond van voetstap naar voetstap te lopen. Geen competitie, geen punten. Het doel is als team te slagen in het uitwerken van het spoor en het vinden van de vermiste persoon.
Uw hond mag speuren in zijn eigen stijl.
 

 Voor speurhonden in beeld. (Klik op de button)

Hondvriendelijke methodes
Praktijk speuren wordt aangeleerd op een ontspannen manier. Er wordt gewerkt met methoden en technieken uit verschillende disciplines (speurhond menselijke lucht, mantrailing, reddingshondenwerk, clean-boot hunting).
Dog On Track werkt uitsluitend met op beloning gerichte methodieken, zonder druk of dwang! Uw hond zal daardoor enthousiast en met doorzettingsvermogen wíllen speuren.

Speurlessen kennen een opbouw

Praktijkspeuren vraagt om een gedegen stapsgewijze opbouw, waarin de verschillende componenten van het speuren goed aangeleerd moeten worden. Daarom wordt er privéles gegeven of speurles in een tweetal. Vanzelfsprekend kan dit samen met een vriend(in). Door het gericht aanbieden van de speuroefeningen kan iedere hond met veel plezier en op eigen tempo leren speuren. Afgestemd op het individuele karakter en niveau van uw hond, leert hij hierdoor al doende steeds moeilijker speursituaties op te lossen.

Praktijkspeuren is puur teamwork
Speurles is vooral ontspannen en samen genieten. Niet alleen uw hond is intensief aan het werk, ook uzelf heeft een belangrijke taak in het team. U leert uw hond lezen, zijn lichaamstaal observeren en interpreteren. Het belang van een goede lijnvoering en de invloed van weers- en omgevingsomstandigheden herkennen. U ervaart hoe u in samenwerking het spoor kan hervinden en bovenal op de neus van uw hond vertrouwen.

Praktijkspeuren is een gezonde uitdaging

Speuren zowel een fysieke als mentale sport
Speuren is voor een hond, lichamelijk en geestelijk, zeer intensief. Het vraagt om concentratie en doorzettingsvermogen. Door de mentale uitdaging is het een uitstekende energieverbrander voor actieve honden en een goede uitlaatklep voor honden die door bijvoorbeeld gewrichtsproblemen fysiek beperkt zijn. Bij oude honden werkt de neus meestal nog uitstekend. Door de wijze van beweging kunnen ook zij nog lang genieten van deze uitdagende sport. Onzekere honden zie je door het praktijkspeuren groeien in zelfvertrouwen.

Praktijkspeuren voor iedere hond / voor elk ras

Iedere hond die graag zijn neus gebruikt kan leren speuren
Uw hond heeft de natuurlijke aanleg om een geurspoor te kunnen volgen en gebruikt dagelijks zijn neus om geuren te identificeren en traceren. Maar ook de neus van de hond vraagt om training. De uitdaging in het praktijkspeuren is uw hond zó te motiveren dat hij die ene specifieke geur blijft volgen die u wilt dat hij volgt.
Het gedreven uitwerken van een menselijk geurspoor is zeker niet alleen voorbehouden aan herdershonden of bloedhonden. Hoewel aanleg en motivatie van honden voor het gericht werken met hun neus verschilt, kan iedere hond dit verder ontwikkelen. Voor bijna elke hond is het een verademing dat hij zijn neus weer aan het werk mag zetten.

Ook uw hond een speurhond?
Zeer uiteenlopende rassen en kruisingen hebben de afgelopen jaren enthousiast de speurtrainingen gevolgd.
 

Praktijkspeuren voor elk ras. (klik op de button voor de diashow)

Speuren ook met pups
Puppy's kunnen al spelenderwijs het praktijkspeuren leren. Dit gebeurt op een positieve manier zonder enige vorm van druk. Al heel jong kan het neusgebruik op een leuke manier gestimuleerd worden. De speurles is aangepast op de leeftijdsfase en het temperament van de pup. Al gauw volgt de pup met veel plezier zijn eerste puppytrailtje.

De duur van training & cursus bij Dog On Track

Speurlessen of een kennismakingscursus praktijkspeuren
De duur van de speurtraining is afhankelijk van wat u wilt bereiken. Er zijn gevorderde cursisten die al meerdere jaren speurles volgen bij Dog On Track.
Lesafspraken worden naar wens en mogelijkheid ingepland. U bent niet gebonden aan een vaste dag of tijdstip. Speurtraining kan overdag, zowel doordeweeks als in het weekend. Als beginner kunt u ook kiezen voor een korte kennismakingscursus praktijkspeuren. Dit omvat 5 privétrainingen waarbij u wekelijks les heeft. U kunt het aantal trainingsafspraken maken wat u wilt. Dat mag per keer of een aantal weken vooruit. De meeste cursisten hebben een vaste plaats bij Dog On Track en speuren één keer per week of om de week.

Ervaar hoeveel plezier het speuren oplevert!
Maak een afspraak voor een kennismakingles of geef een speurles cadeau.

Voor meer informatie zie onderaan deze pagina.

Niets van dit artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van Dog On Track.

Met dank aan: Judith Strijbos
Website: www.dogontrack.nl
Datum: 05-02-2012