29-01-2012    

'Hond speelt met zwaartekracht bij drinken'

Laatste update:  25 mei 2011 16:36 info

AMSTERDAM - De techniek die honden gebruiken om water te drinken uit een bakje is onverwacht complex. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie.


Honden
Honden drinken wilder en onbeheersder dan katten, maar de techniek die ze hanteren om de vloeistof op te slurpen, is ongeveer vergelijkbaar. Als de viervoeters water drinken, krijgen ze het meeste binnen doordat ze hun tong in de vloeistof duwen en weer omhoog trekken. Op die manier onstaat er een kolom van water die omhoog komt. Vlak voordat de zwaartekracht de substantie terug trekt, sluiten honden hun bek om een slok te nemen.

Katten
Dat meldt BBC News naar aanleiding van een onderzoek aan de Universiteit van Harvard. Wetenschappers van die instelling toonden al eerder aan dat katten op ongeveer dezelfde manier met zwaartekracht spelen tijdens het drinken. Lang werd gedacht dat honden een fundamenteel andere drinktechniek gebruikten dan katten. De dieren lijken namelijk simpelweg water naar binnen te scheppen met hun tong.

Analyse
Uit een analyse van videobeelden blijkt dat honden hun tong inderdaad als een soort lepel gebruiken tijdens het drinken. Maar het meeste water krijgen de viervoeters binnen door de stijgende kolom van water die ontstaat door een eerdere duwende beweging die ze met hun tong maken. Daarmee is volgens hoofdonderzoeker Alfred Crompton bewezen dat de drinktechniek van honden qua complexiteit niet onderdoet voor die van katten.
“Honden drinken alleen wat enthousiaster”, verklaart hij. “Ze vinden het niet erg om de vloeistof een beetje te verspreiden en er een rommeltje van te maken.”

Voorouder
“Katten drinken juist heel netjes”, aldus Crompton. “Ze krullen hun tong naar achter als ze het oppervlak van het water raken, zodat hun tong de vloeistof niet penetreert. Op die manier ontstaan er minder spetters.”

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters. Volgens Crompton suggereren zijn bevindingen dat katten en honden een gemeenschappelijke voorouder hebben waarvan ze hun unieke drinktechniek hebben gerfd.

 

Met dank aan: Dennis Rijnvis
Website: www.infonu.nl
Datum: 29-01-2012