15-01-2012    

Nagels knippen,
Onder  normale omstandigheden slijten de nagels van de hond op de juiste lengte af, maar omdat veel honden niet regelmatig op een ruwe ondergrond lopen gebeurt dat niet altijd even goed. De nagels van de voorpoten slijten minder goed af dan die van de achterpoten. De eertste teen of duimnagel aan de voorpoten raken de grond niet goed. Sommige  rassen hebben aan hun achterpoten ook nog een hubertusklauw, deze moet ook regelmatig worden bijgeknipt. Bij oudere honden slijten de nagels ook minder snel omdat ze wat doorgezakt op de poten staan. Te lange nagels kunnen de voetstand be´nvloeden waardoor de hond zelfs mank kan gaan lopen, ook kunnen te lange hondennagels ergens achter blijven hangen, afscheuren of breken.  In extreme gevallen kunnen ze zelfs ingroeien. Dit alles kan erg pijnlijk zijn voor de hond.

Het knippen,
U kunt zelf de nagels van de hond knippen, maar er is gevaar dat u in "het leven" knipt (de bloedtoevoer naar de nagel), dit is erg pijnlijk voor de hond. Wanneer u het zelf niet wilt kunt u het ook in de trimsalon laten doen. De meeste hondentrimmers knippen al standaard bij een trimbeurt de nagels van de hond. Bij lichtgekleurde hondennagels kan met de bloedtoevoer zien, deze is iets donkerder, maar bij de zwarte nagels is dit niet te zien. Wanneer men hondennagels knipt moet men deze een stukje voor de bloedtoevoer afknippen. Knip de nagels schuin af, zoals op de afbeelding hieronder. Bij zwarte nagels begint u op het uiterste puntje te knippen en knipt daarna steeds een stukje verder. Kijk telkens aan de binnenkant van de nagel, wanneer deze lichter van kleur wordt bent u in de buurt van de bloedtoevoer, nu knipt u niet meer verder. Wanneer u per ongeluk toch in "het leven "knipt, gebruikt u een bloedstelpend poeder, zorg altijd dat u deze bij de hand heeft als u gaat knippen. Eventueel kunt u ook wondzalf gebruiken of desnoods tarwemeel of ma´smeel.

Wanneer de nagels erg lang zijn kunt u ze uiteraard niet tot de gewenste lengte afknippen omdat u dan in "het leven" knipt. Het leven trekt zich langzaam terug als de nagels geknipt zijn, wanneer u de volgende keer de nagels knipt kunt u ze iets korter afknippen voordat u in het leven knipt. Uiteraard is het beter om te voorkomen dat de nagels te lang worden, controleer daarom eens in de maand of de nagels geknipt moeten worden.
Er zijn verschillende nageltangen om hondennagels te knippen, het makkelijkste is de Guillotinetang omdat deze de nagel er in ÚÚn keer doorknipt. Eventueel kan men met een nagelvijl de hondennagel regelmatig bijvijlen

Met dank aan: Martin Reuvekamp
Website: www.hondenwijzer.com
www.hondenbenodigdheden.eu
Datum: 15-01-2012