08-01-2012    

Tellington TTouch voor Gezelschapsdieren
 
Met de Tellington TTouch methode help je je hond (of kat of ander klein huisdier) de gewone dagelijkse dingen aan te kunnen, gemotiveerd en open te zijn voor nieuwe leerervaringen. Kortom een tevreden en evenwichtige metgezel in je leven te zijn.
 
Deze methode biedt ook oplossingen wanneer je dier gedragingen laat zien die het samenleven met mensen of met andere dieren bemoeilijkt.
 
De Tellington TTouch methode is enorm toegankelijk. Heb je bijvoorbeeld een hond die erg bang is voor onweer of vuurwerk, dan kan een practitioner je gericht TTouches en eventuele andere oefeningen of hulpmiddelen aangeven. De TTouches kun je direct leren zodat je daarna er meteen mee aan de slag kunt met je hond. Dit is op veel manieren effectief omdat je gericht met je hond de oefeningen doet. Je hond krijgt hierdoor speciale aandacht en quality time, die ook nog eens zeer doeltreffend is. Je verstevigt zo ook de band met je hond en zult zelf minder spanning ervaren als je hond het moeilijk heeft met onweer. Vaak wordt de eigenaar gestresst door onmacht en zorgen om de hond die zo bang is. Met de TTouches kan je zelf actief handelen, waardoor je meer grip op de situatie krijgt. Zo doorbreekt zowel de hond als jijzelf de "angst-cirkel" en kun je samen toewerken naar een angstvrije situatie. Natuurlijk zijn er veel meer situaties waarbij de Tellington TTouch goed kan helpen.
 
Enkele voorbeelden (honden) waarbij je Tellington TTouch kan inzetten:


• constant blaffen, grommen, janken
• trekken aan de lijn
• agressie zijn naar andere honden en/of mensen
• jagen
• moeilijk mee te nemen in de auto
• bang voor geluiden (onweer, vuurwerk)
• hyperactief of ongemotiveerd zijn
 
Bij katten kan het bijvoorbeeld gaan om:
• kattenbak issues
• krabben aan meubilair
• stress gerelateerd aan reizen of bezoek aan dierenarts
• timide/teruggetrokken gedrag of juist overactief
• veranderingen in het huishouden
 
Vaak heeft ongewensd zoals hierboven genoemd, te maken angst, agressie, onzekerheid, pijn en/of ongemak.
 
Daarnaast kan de methode ondersteuning bieden:  
 
• wanneer een dier balans- en co÷rdinatieproblemen heeft, of bijvoorbeeld een           onregelmatige gang, stijfheid, moeite met traplopen of op de bank springen, scheef lopen, vasthouden van de rug en dergelijke.
• tijdens het herstelproces na een operatie, verwonding of blessure.
Uiteraard kan de Tellington TTouch methode nooit diergeneeskundige zorg en behandeling vervangen!  
Een ander contact, een betere band met je dier
En voor wie niet zozeer op zoek is naar een oplossing voor ongewenste gedrag of gezondheidsprobleem bij z’n huisdier, heeft de Tellington TTouch methode ook iets te bieden. Het is namelijk bijzonder leuk om te doen en het zorgt voor een (nog) betere band met je dier.
 
Andere dieren
Behalve voor honden en katten zijn de Tellington TTouch technieken ook uitstekend toepasbaar op andere diersoorten. Denk aan kleinere gezelschapsdieren zoals vogels, knaagdieren, vissen, reptielen, maar ook aan grotere diersoorten zoals paarden, koeien, varkens, lama’s, geiten en schapen.

De TTouch methode bestaat in principe uit verschillende onderdelen.
 
Grondoefeningen – de "confidence course" of "playground for higher learning" Dit zijn oefeningen waarbij de hond over of door verschillende obstakels loopt, zoals een labyrint, palen die op verschillende manieren worden neergelegd, plastic en vele andere. Honden leren hiervan: zelfbeheersing, co÷rdinatie, opletten en luisteren naar kleine signalen. Er zijn bovendien een groot aantal verschillende manieren om een hond te leiden. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden voor zowel de hond als zijn begeleider om nieuwe dingen te leren.

TTouches
De TTouch is een zachte maar zeer diep werkende manier van aanraken. De TTouch is een cirkelvormige beweging, zeer licht uitgevoerd op huid van de hond, met de hele hand, de vingers of delen van de hand. Er zijn ook TTouches waarbij je de huid licht optilt en weer ontspant, TTouches waarbij je op een bepaalde manier over de huid strijkt en TTouches waarbij je de benen, staart, oren enz beweegt. Het is dus geen massage.
Massage is een methode waarop direct ingewerkt wordt op de spieren. Daarbij wordt er veel meer druk uitgeoefend en maak je totaal andere bewegingen dan bij de TTouches. Bij massage heb je kennis van de spieren nodig, voor TTouch is dit niet nodig.  Er zijn veel soorten TTouches (ruim 30), en allemaal hebben ze als doel het dier meer bewust te maken van zijn lichaam, meer zelfbewustzijn te geven, de co÷rdinatie te verbeteren, eventuele spanningen op te lossen en de gezondheid van het dier in het algemeen te bevorderen.
 
Joy of Working (Werken met plezier)
We proberen om het plezier in de omgang met je hond te vergroten en hond en eigenaar te helpen zo optimaal mogelijk te functioneren. Door combinaties van oefeningen, TTouches, en andere hulpmiddelen, kun je je hond beter leren begrijpen, zijn reacties beter leren interpreteren, zelf effectiever leren reageren en je hond nieuw gedrag aanleren. Interactie, elkaar begrijpen en samen leren via de Tellington TTouch methode vanuit rust, ontspanning en plezier voorop staat.
 
--------------------------------------------------------------------------------------

Uiteraard kan de Tellington TTouch methode nooit diergeneeskundige zorg en behandeling vervangen!

Met dank aan: Greet van het infoteam Ttouch
Website: www.tteam-ttouch.nl/website
www.ttouch.be
Datum: 08-01-2012