10-12-2011    

Vuurwerk en uw hond - Tips voor een rustige jaarwisseling

Elk jaar wordt het begin van het nieuwe jaar uitbundig gevierd. Vrienden en familie wensen elkaar om 12 uur een goed en gezond nieuwjaar toe. Voor velen een gezellig begin van het nieuwe jaar. De jaarwisseling is voor velen niet kompleet als er geen vuurwerk bij is.

Als u dit leest zult u misschien uw bedenkingen hebben, want veel hondeneigenaren zien vaak op tegen de jaarwisseling. Dit alles heeft te maken met het vele vuurwerk dat de lucht in gaat.

De ene hond vertrekt geen spier bij al die knallen. Helaas zijn er genoeg honden die al bij het zachtste knalletje onder de keukentafel liggen te bibberen.

Als u op dit moment de trotse eigenaar bent van een pup is het heel belangrijk om uw jonge hond goed te begeleiden en voor te bereiden op al die knallen. Heeft u een volwassen hond die bang is voor vuurwerk dan hoop ik ook voor u nog wat tips te hebben om het leed te verzachten.

De pup
Met uw pup zult u voor oud en nieuw vast al eens in een situatie komen dat er ergens een knal te horen zal zijn. Als er plotseling een knal klinkt, probeer er zelf zo min mogelijk van te schrikken.

Wij beseffen dat dit best lastig kan zijn, maar toch echt proberen! Kijk onopvallend hoe uw pup reageert, schrikt hij zich helemaal een hoedje, en zoekt hij steun, geef dit dan ook. Steunen betekent niet troosten en weggaan dus vluchten van de situatie, nee laten zien dat jij het niet eng vindt en er bent voor de pup. Blijf op de plek waar je bent, hurk eventueel bij je pup een spreek hem bemoedigend toe tot hij weer wat contact maakt met je.

Als de ergste schrik voorbij is zal hij nog wat verbaast zijn van wat was dat. Maak meer contact en doe iets leuks met hem, geen beloning geven, maar doe een spelletje. Doe lekker raar, maak hem even helemaal blij. Knallen moet namelijk normaal worden en als het even kan leuk! Wacht met belonen door voertjes te geven tot de hond weer ontspannen is en aandacht heeft.

Bij een knal die u verwacht, gaat u al van te voren met hem spelen en afleiden met een speeltje, gewoon even lekker gek doen samen. Zodra de knal er is doorgaan op dezelfde manier, blijf uitdagen en doe of het de gewoonste zaak van de wereld is.

Zoals bij alle enge dingen die onze pup moet leren normaal te vinden, is het goed om ze er langzaam aan te laten wennen. Als er dus met zachte knalletjes ver weg wordt begonnen dan kunt u de pup er langzaam aan laten wennen tot hardere knallen dichtbij. Helaas is dit vaak in de praktijk niet te realiseren en is de eerste knal net die ene harde in een holle steeg waar je door loopt.

Wees dus altijd voorbereid en weet hoe te handelen. Er bestaat ook een speciale vuurwerkcursus. Deze kan goed zijn mits de opbouw heel langzaam is, alles niet te overweldigend is en de begeleiding goed.

Pet Nanny geeft geen specifieke vuurwerktrainingen. Wij behandelen dit onderwerp standaard in onze puppycursus. Uiteraard kunnen wij in een priv les dit ook specifiek behandelen voor uw hond.

De volwassen hond
Een volwassen hond die bang is voor harde knallen is vaak rond de jaarwisseling een ramp. Ze willen niet meer mee uit, met alle gevolgen van dien. Door alle stress kan ook nog de weerstand van uw hond naar beneden gaan waardoor een virusje zo vat op de hond heeft.

We moeten dus gaan ontspannen.
Er zijn verschillende medicijnen die u rond en ook al voor de jaarwisseling kunt geven aan de hond. Zo zijn er de medicijnen die u van de dierenarts kunt krijgen op recept. Hiervan zal uw hond geheid rustig worden. De vraag is alleen altijd wat beleeft hij nog in zijn koppie. Hier zijn de verhalen wisselend over. De spieren ontspannen helemaal dus de hond is rustig maar als hij alles nog beleeft in zijn kop dan is het een zeer onprettige situatie voor de hond. Vraag dus goed na hoe het middel werkt. Er zijn middelen die dit effect niet hebben en de hond echt ook mentaal afwezig maakt.

U kunt uw hond ook op een natuurlijke manier helpen met natuurkruiden en homeopathische middelen. Hou er wel rekening mee dat deze medicijnen op de hond moeten inwerken voor ze hun werk kunnen doen. Ze zullen u hond niet versuffen of verdoven maar de ergste angst en stress weghalen. Hieronder een voorbeeld van 3 middelen die ik u kan adviseren.

Rustcompositum extra
Een voedingssupplement dat u in poedervorm over het voer kunt geven aan uw hond vanaf begin december. Dit natuursupplement bevat mineralen en kruiden die zeer geschikt zijn om onrust, nervositeit, stress, spanning en angsten tegen te gaan. De angstgevoelens nemen af en door de rustgevende werking is de hond beter aanspreekbaar en staat meer open voor training.

Puur nervositeit
Homeopathische druppels die u kunt geven aan uw hond vanaf half december. De mix van verschillende homeopathische middelen maakt het tot een kompleet middel tegen nervositeit, onrust en schrikachtig gedrag.

Bach Rescue spray
Een spray die u bij elk moment van schrik direct kunt geven. De spray is een combinatie van verschillende rustgevende Bach Flower remedies die allen ontspannend en rustgevend werken.

Helaas zal een hond die echt panisch is voor vuurwerk hier minimaal baat bij hebben, maar iets is al de moeite waard lijkt mij zo.

Verder wil ik u nog wat extra tips geven, die u en uw hond kunnen helpen rond de jaarwisseling:

Heeft u een hond die gek is op speeltjes doet u dan het volgende. Koop een leuk speeltje en laat deze een week voor oud en nieuw een paar keer per dag uitdagend zien, maar hij mag hem niet hebben. Leg het speeltje weer weg. U raad het al: uw hond wil alleen nog maar dat speeltje, u maakt het zo bijzonder in die week. Om 12 uur vlak voor het vuurwerk de lucht in gaat, mag u hond het speeltje hebben.

Let u op de voergewoontes, zorg bij een (grote) hond dat hij niet met een volle maag gaat lopen stressen, met braken of zelfs maagdraaien tot gevolg.

Laat u hond op rustige momenten uit, woont u in een omgeving waar ze veel knallen, neem de auto en ga naar een rustig gebied. Vooral in de vroege ochtenduren en rond etenstijd zal er even een rustig moment zijn.

Weet u dat dit alles niks gaat uit maken, denkt u dan na om u hond onder te brengen in een pension of bij kennissen/vrienden die afgelegen wonen.

Nog een beter idee is het om samen lekker een hutje op de hei te huren om de herrie te ontlopen.

Er is nog een nieuw product op de markt, namelijk een stevig zittend shirt voor een hond die ongeveer hetzelfde werkt als een kindje dat je inbakert met een laken. Neem eens een kijkje op www.thundershirt.com. Ook dit is weer een product dat een gedeelte van de spanning kan weg nemen.

Wat u ook via ons kunt verkrijgen zijn de D.A.P producten. Leverbaar zijn: een verdamper voor in het stopcontact, een spray of halsband.

D.A.P. (Dog Appeasing Pheromone) voor honden, is geruststellend en kalmerend. Geeft rust en geen stress door feromonen. Feromonen zijn natuurlijke lichaamsgeuren, nestgeuren. Zogende teven scheiden deze stof uit 3 tot 5 dagen nadat de jongen zijn geboren. Het feromoon zorgt voor geruststelling en stabilisering van de gemoedstoestand, ook bij de volwassen hond.

Pet Nanny wenst u in ieder geval een zo ontspannen mogelijke jaarwisseling!
 

Met dank aan: Agnes Prins
Website: www.petnanny.nl
Datum: 10-12-2011