04-12-2011    

Uw hond heeft u een hoop te vertellen.

Over drollen wordt er niet zo veel gesproken, omdat het nogal een vies onderwerp is, letterlijk en figuurlijk. Ik ga er een paar opnoemen met foto's erbij hoe de drollen eruit zien bij goede en slechte drollen.
 


De ideale drol:

Een compacte, donkere drol die vaak afbreekt bij het neervallen. Een gezonde drol van een gezonde hond die een goed voeder krijgt en niet wordt bijgevoerd. Chapeau!! 


De Reuzendrol:
Een grote hoeveelheid ontlasting of meer dan tweemaal per dag uit de broek gaan duidt op te veel voer met een te lage calorische waarde en een onvoldoende vertering van dit voeder.

 

De volkoren drol:
Lichtbruine tot geelachtige poep wijst erop dat de hond voeder krijgt waarin te veel granen zitten. Het voeder is niet in balans. Maar ook bij een goed light voer zal de drol iets lichter van kleur zijn dan de ideale drol. 


De dunne:

Voedingsoorzaken van diarree kunnen zijn: te veel voer, te veel verschillende soorten voer op één dag, het bijvoeren met extraatjes of een acute overstap op een nieuwe voersoort. Ook koud water drinken of sneeuw eten kunnen oorzaken zijn.
 


De vette drol:

Bij voer waarin verkeerde vetten zijn verwerkt produceert de hond een bijna witte, kleiachtige drol.
Een goed merk gebruikt in haar voer alleen consumptievetten van hoge kwaliteit waardoor deze drollen worden voorkomen.
   

De keuteldrol:
Harde poep duidt op te veel ruwe celstof in het voer. Deze celstof onttrekt vocht aan de spijsbrij waardoor de ontlasting harder wordt en kan leiden tot verstopping. Voer met een lager percentage ruwe celstof is het advies.
 


De spuitpoep:

Extreme diarree in de vorm van echte spuitpoep hoeft niet altijd een voedingsoorzaak te hebben.
 Een ontsteking of bacteriële infectie kunnen oorzaken zijn. Even langs de dierenarts dus...


Met dank aan: Gerard Smeets
Website: www.gsmeets.be
Datum: 04-12-2011