27-11-2011    

Hotspot
Laatst herziene versie 2011

Drs. Bernard Thien, dierenarts, verbonden aan WHG Roest Praktijk voor  Gezelschaps-dieren, Parkweg 211, 2271 BA Voorburg, 070-3870893. www.whgdierenartsen.nl.

N.B.
Deze cliŽnten hand-out is bedoeld als ondersteuning van het consult door de dierenarts. De tekst gaat ervan uit dat uw huisdier al door de dierenarts is gezien. De adviezen in de hand-out gelden alleen voor dieren bij wie de diagnose is gesteld. De informatie dient niet als vervanging van een consult door de dierenarts! Bedenk bij het lezen dat de gezondheidssituatie van uw huisdier anders kan zijn dan in de teksten wordt beschreven. Verder worden al onze hand-outs vervaardigd aan de hand van niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook van onze eigen inzichten op grond van persoonlijke ervaringen. Daarom kan de informatie voor een deel afwijken van de gangbare literatuur.

Inleiding
Veel hondeneigenaren hebben het wel eens meegemaakt. Hun hond lijkt ergens op de huid een plekje met wat jeuk te hebben, maar niets alarmerends. De volgende ochtend heeft de hond een grote kapotte plek op zijn dij, op zijn kop, op zijn buik of achter zijn oren. Die plek is vaak drijfnat en ziet eruit als rauw vlees. Een bezoek aan uw dierenarts is dan raadzaam. Diagnose: hotspot (pyotraumatische dermatitis).

Etiologie
De eerste aanleiding voor het ontstaan van een hotspot is vaak niet meer te achterhalen en kan eigenlijk van alles zijn dat lokaal wat irritatie geeft. Een insectenbeet (vlo, teek, vliegjes, mijten) of een plant kunnen dit veroorzaken. Het is een soort van overgevoelige reactie van de huid. Maar het kan bijvoorbeeld ook een klit zijn waaronder irritatie ontstaat. De hond begint te krabben en/of te bijten om de jeuk te verminderen. Helaas heeft dit een averechts effect, de jeuk wordt alleen maar erger en door het krabben wordt de huid beschadigd en geÔnfecteerd. Er ontstaat een korst die herstel van de huid moet bewerkstelligen, maar ook deze korst geeft weer jeuk. Vervolgens ontstaat er een vieze ontstoken huidwond.

Behandeling
Op dat moment is alleen het doorbreken van deze vicieuze cirkel nog maar de oplossing. Om die reden moet er in ieder geval voor gezorgd worden dat het bijten of krabben stopt. Dit kan soms door de hond een kap/kraag op te zetten of een sok om zijn poot te doen. De wond moet kaalgeschoren en gewassen worden met Betadine of met een Biotex-oplossing. Daarna kan de wond gezalfd of gesprayd worden. Hiervoor zijn diverse sprays o.a. depocortlotion en zalven o.a. vetaderm die op de wond gebruikt kunnen worden. De meeste van deze middelen combineren een antibioticum met een prednison-achtige (jeukremmende) stof. Soms bevatten ze ook nog een geurstof om het bijten onaangenaam te maken. Het wassen dient de eerste twee of drie dagen herhaald worden. Het zalven dient gestopt te worden op het moment dat de wond totaal genezen is (de korst moet verdwenen zijn), en de huid weer geheeld is.

Wanneer de wond echter dieper is, we spreken dan van een pyotraumatische folliculitis, is het noodzakelijk prednison voor inwendig gebruik voor te schrijven. Door middel van een injectie of tabletten wordt deze dan toegediend in de hoop dat het bijten of krabben daardoor snel vermindert. Daarnaast zal dan ook meestal een antibioticum in tabletvorm worden voorgeschreven.

Preventie
Hotspots zijn over het algemeen een eenmalig probleem, maar bij sommige honden komen ze steeds weer terug. De ene plek is nog niet genezen of de volgende kondigt zich al weer aan. Het is dan zaak om dieper op de achterliggende oorzaak (vaak een allergie of een parasieten-infectie) in te gaan. Een goede vlo/tekenbestrijding naast een uitstekend onderhouden vachtconditie is bij deze hond onontbeerlijk. Honden met een sterke ondervacht of een onvoldoende uitgekamde vacht in de zomer zijn gevoeliger. Heel soms zien we bij de kat dezelfde problemen. De etiologie en behandeling is hetzelfde als bij de  hond.

Literatuur
• Tilley ea, The 5 Minute Veterinary Consult, Canine and Feline. 2003, Williams & Wilkins.
• Willemse, T. Clinical dermatology of dogs and cats. 1998, Elsevier/Bunge, P 2.

Laatst herziene versie: Januari 2011

Met dank aan: WHG Dierenartsen
Website: www.whgdierenartsen.nl
Datum: 27-11-2011