20-11-2011    

Chocoladevergiftiging bij honden

Maar weinig mensen weten dat chocolade een stof bevat die zeer giftig is voor honden. Deze stof heet theobromine en zit in cacaobonen. Theobromine zit in het niet-vette gedeelte van de cacaoboon, wat ook chocola zijn typische smaak geeft. Melkchocolade wordt zo genoemd omdat er een hoog percentage melkvet in zit. Het bevat variërende hoeveelheden van het niet-vette gedeelte van de cacaoboon; net genoeg om de chocola smaak te geven, maar niet genoeg voor de kenmerkende bitterheid van pure chocolade. Hoe meer vet er in chocolade zit, hoe minder smaakgevende stoffen er in zit; in witte chocolade zit dus geen theobromine. Bakkers-chocolade is echter nog bitterder en bevat dus ook meer giftig theobromine. Theobromine heeft naast een stimulerend effect ook een irriterende werking in het lichaam. Deze effecten zijn bij honden veel sterker dan bij mensen. Wanneer er theobromine in de maag van de hond zit zullen de
 maagsecreties toenemen wat zweervorming tot gevolg kan hebben. Maagzweren leiden tot acute braakneigingen en diarree. Theobromine wordt snel in het bloed opgenomen waarna het de hartspier aantast wat weer een versnelde en onregelmatige hartslag tot gevolg heeft. De ademhaling zal ook versnellen. Spieren trekken samen in epilepsieachtige stuipen. Ook leidt theobromine in het bloed tot veelvuldig plassen waardoor de hond veel moet drinken, waar hij dan weer van zal gaan braken. Uiteindelijk kan de hond door een hart- of ademhalingsstilstand sterven. Er is géén tegengif voor een theobrominevergiftiging. Mensen hebben geen enkel probleem met de verwerking van theobromine, maar bij honden duurt het 6 dagen voordat hun lichaam de stof heeft afgebroken. De kans op ophoping is dan ook groot. Als je op maandag een stukje chocolade aan je hond geeft, en op dinsdag pakt hij, zonder dat u het weet, de reep van de kinderen, dan kan er op woensdag een probleem ontstaan als de hond nog ergens een stukje chocola vindt of toegestopt krijgt. De effecten hangen natuurlijk ook af van het gewicht van de hond. Stelt u zich eens een puppy voor die alles probeert te krijgen wat de kinderen eten!

Kenmerken van een overdosis:                                            
●   verhoogde nervositeit en opwinding
●   hijgen dat niet gepaard gaat met een hoge inspanning
●   plotselinge aanvallen
●   zeer snelle hartslag
●   coma

Voor oudere honden kan een zeer snelle hartslag een hartstilstand teweeg brengen! Informatie over theobrominevergiftiging is van groot belang: te weinig hondeneigenaars zijn er mee bekend. Een hond in een gezin met kinderen zal waarschijnlijk meer risico lopen op zo’n vergiftiging, vooral rond Kerstmis of Pasen! Waarschijnlijk schrikt u van het feit dat een op het oog zo onschuldig stukje chocolade zo giftig is voor uw hond. Geef uw hond in het vervolg maar liever een echt hondenkoekje.

Hoeveelheden theobromine in chocolade:
De concentraties van theobromine varieert met het soort chocolade:
●   Melkchocolade bevat 154mg/100g
●   Pure chocolade bevat 1365mg/100g

De theobromine in snoepjes bestaande uit vulling bedekt met chocolade – zoals gevulde snoepjes en gedroogd fruit bedekt met chocolade etc. zal meer verzwakt zijn dan in pure chocolade repen en pure chocoladesnoepjes.

Giftige hoeveelheden:
Gewicht hond  (kg)   Hoeveelheid
Melkchocolade 
 Hoeveelheid
 Pure chocolade
Theobromine

 2,2 

129,9 g  

14,6 g

200 mg

4,5  

259,7 g  

 29,3 g  400 mg
9,0 

 584,4 g  

65,9 g  900 mg
13,6 

  883,1 g  

99,6 g  1360 mg
       18,0        

1168 g  

131,7 g 1800 mg
 22,6  

1461 g   

164,8 g  2250 mg
    27,2    

    1753 g       

197,8 g 2700 mg
    31,7   

2208 g  

 249,1 g

3400 mg

Met dank aan: Erwin van Essen
Website: www.groepspraktijkdierenartsen.nl
Datum: 20-11-2011