30-10-2011    

Drs. Anna van Hengel, dierenarts, verbonden aan WHG Dierenziekenhuis Rotterdam, Pascalweg 4, 3076 JP Rotterdam – Lombardijen; 010- 4925 151; www.whgdierenartsen.nl

N.B.
Deze cliŽnten hand-out is bedoeld als ondersteuning van het consult door de dierenarts. De tekst gaat ervan uit dat uw huisdier al door de dierenarts is gezien. De adviezen in de hand-out gelden alleen voor dieren bij wie de diagnose is gesteld. De informatie dient niet als vervanging van een consult door de dierenarts! Bedenk bij het lezen dat de gezondheidssituatie van uw huisdier anders kan zijn dan in de teksten wordt beschreven. Verder worden al onze hand-outs vervaardigd aan de hand van niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook van onze eigen inzichten op grond van persoonlijke ervaringen.
Daarom kan de informatie voor een deel afwijken van de gangbare literatuur

Bijtwonden Veroorzaakt door honden

Een van de meest voorkomende spoedconsulten in de praktijk is dat van een hond die door een andere hond is gebeten. De verwondingen die hierbij ontstaan kunnen ontzettend veel variŽren en erg bedrieglijk zijn. Soms blijken de verwondingen zich te beperken tot oppervlakkige schaafwonden. Afhankelijk van de ernst kunnen deze, nadat ze zijn opgefrist, worden gehecht of opengelaten om te genezen. Wanneer een hond bijt gaat dat echter vaak gepaard met een schuddende beweging. Hierbij blijven de verwondingen van de huid klein; je ziet bijvoorbeeld slechts een paar kleine gaatjes waar de tanden hebben gezeten, terwijl er onderhuids een verwoestend effect is opgetreden. Bij het schudden kan de huid van de onderhuid loslaten waardoor er grote holten ontstaan. Het onderhuidse weefsel kan door de druk van de beten ontsteken en zelfs afsterven. Dit alles kan gebeuren zonder dat er van buiten iets te zien is. Het is dan ook heel belangrijk dat de dierenarts goed onderzoekt hoe diep en uitgebreid de wonden zijn en in hoeverre de huid en onderhuid van elkaar hebben losgelaten. Bovendien kan worden beoordeeld of er andere organen schade hebben opgelopen, denk hierbij aan de luchtpijp of slokdarm. Maar ook moet worden uitgesloten dat een beet de borst- of buikholte heeft geopend. Het is dus absoluut onvoldoende om alleen de huid te hechten. De onderliggende ravage wordt hiermee niet behandeld. Er kan een holte aanwezig blijven die bovendien is geÔnfecteerd met de bacteriŽn afkomstig van de tanden van de hond. Deze hebben in deze warme omgeving een fantastische voedingsbodem om zich te vermenigvuldigen. Gevolg kan zijn een hele zieke hond met een naar abces (= holte gevuld met pus en bacteriŽn). Dergelijke wonden moeten onder narcose worden geŽxploreerd met een sonde om te onderzoeken hoe uitgebreid ze zijn. Wanneer dit is gebeurd wordt de wond opgefrist en gesloten. In sommige gevallen wordt besloten een drain (rubberen buisje) te plaatsen waarmee het overtollige wondvocht dat in de beschadigde huid ontstaat naar buiten af te voeren. Deze drain blijft enkele dagen zitten. Het gebruik van antibiotica en ontstekingsremmers is bij de nazorg van belang. Kort samengevat is het aan te raden om na een bijtincident contact op te nemen met uw dierenarts. U zult meestal worden geadviseerd zo snel mogelijk op consult te komen.

Met dank aan: WHG Dierenartsen
Website: www.whgdierenartsen.nl
Datum: 30-10-2011