02-12-2012    

De Tatrahond

Groep: Herdershonden
Land van oorsprong: Polen

Algemeen voorkomen:
Deze grote, sneeuwwitte hond is afkomstig uit het Poolse Tatragebergte en wordt daarom ook kortweg tatra of tatrahond genoemd. In zijn thuisland werkt hij als hoeve-, waak- en herdershond.

Hij is zeer leergierig en vervult tijdens het hoeden zijn taken zelfstandig. Hij kent geen angst voor wolven of beren. De podhalanski is zeer geschikt als gezinshond omdat hij aanhankelijk is, lief voor kinderen en stemmingen goed aanvoelt. Tegenover vreemden is hij gereserveerd en wantrouwig.

Hij blaft niet veel, maar slaat altijd even kort aan. Hij beschermt uitstekend het huisgezin.

De halflange witte vacht van de tatra is lichtgolvend. Zijn hangoren zijn driehoekig en eveneens flink behaard. Zijn lange en harige staart draagt hij doorgaans licht naar beneden gebogen. Als hij zich opwindt, staat de staartpunt recht omhoog. Rond de donkerbruine, enigszins scheef ingeplante ogen, bij de lippen en op zijn neus is de tatra zwart. Teven zijn kleiner en lichter dan reuen.

Kindvriendelijkheid:.........(punten van 1 tot 5) is een 4
Hondvriendelijkheid:........(punten van 1 tot 5) is een 4
Gehoorzaamheid:.............(punten van 1 tot 5)  is een 3
Kan alleen zijn:.................(punten van 1 tot 5) is een 4
Heeft beweging nodig:......(punten van 1 tot 5) is een 4


Training Tatrahond
De Tatrahond is leergierig en intelligent en heeft een duidelijke en consequente opvoeding nodig. Als je hem een consequente en een liefdevolle opvoeding geeft kunnen er geen problemen optreden.

Je mag zeker de Tatra niet slaan en een te harde opvoeding geven, dit werkt alleen maar averechts.

Uiterlijk
Grootte: 60-70 cm  Gewicht: 40-55 kg                  Kleur: wit

Aard
De Tatrahond is sober, rustig en evenwichtig. Hij is ook redelijk gehoorzaam, intelligent en leergierig. De Tatrahond is trouw en beschermd zijn gezin en het huis.

Hij is waaks en moedig.

Beweging
De Tatra is graag buiten. Ze voelen ze zich niet thuis op een appartement of in een kleine tuin. Omdat hij veel ruimte nodig heeft. De Tatra heeft ook zeer veel beweging nodig. Een dagelijks wandelingetje rond de blok is dus niet voldoende. Hij heeft een behoefte aan grote lange wandelingen nodig.

Erfelijke ziekten
Incidenteel komt er heupdysplasie voor.

Fokkers van dit prachtige ras kunt u vinden op de site van Davy (zie onderaan)

Met dank aan: Davy
Website: www.hondencentrum.com
Datum: 02-12-2012