13-05-2012    

Groep:Waterhonden
Land van oorsprong: Frankrijk

Algemeen voorkomen:
Eens was de Barbet (of Griffon d'arret a poil laineux) waarschijnlijk dé Waterhond van Europa, want de veelvuldige verwijzingen en illustraties suggereren een grote populariteit.

Hij is één van de oudste Franse rassen, maar zijn exacte afkomst is onmogelijk te achterhalen. Er wordt gezegd dat hij ontzettend veel op de Oude Engelse Waterhond lijkt. Anderen menen dat hij waarschijnlijk afkomstig is van Noord Afrika en meegebracht werd door de Moren in de 8ste eeuw. Van de amtitieuze Franse ornitholoog M. Buffon leren we dat de Barbet van de 18de eeuw een dichte, gekrulde vacht had.

De Barbet is bijna zeker de voorganger van de moderne Poedel, maar hij is bijna 220 jaar lang ongetrimd gebleven. Sommige showexemplaren van de Barbet worden tegenwoordig net als de Poedel getrimd. Verder wordt van de Barbet gezegd dat hij de voorouder is van de Bichon, de Epagneul Breton, de Pyreneese Berghond en de Briard.

Zijn gekrulde vacht beschermt de Barbet tegen koude en water, en zijn naam die dankt hij aan zijn baardje (barbe) onderaan de kin. Naast jachthond en gezinshond is hij ook een voortreffelijke blindgeleidehond.

Kindvriendelijkheid:.........(punten van 1 tot 5) is een 3
Hondvriendelijkheid:........(punten van 1 tot 5) is een 3
Gehoorzaamheid:.............(punten van 1 tot 5) is een  3
Kan alleen zijn:.................(punten van 1 tot 5) is een 2
Heeft beweging nodig:......(punten van 1 tot 5) is een 5

Training BarbetConsequente opvoeding, maar liefdevol. De Barbet kan met de stem worden gestuurd.

Ben je op zoek naar een goed boek om je Barbet te trainen of op te voeden? Kijk dan even op de website van het hondencentrum (zie onderaan)

Uiterlijk
De Barbet reu is minimaal 54 cm en de teef minimaal 50 cm. Het gewicht van de Barbet is 15-25 kg.

Kleur:
De kleuren van de Barbet zijn wit, fawn, kastanje, zwart en grijs.

Aard
Een rustige hond, niet agressief of nerveus, die zich goed laat leiden. Hij is aanhankelijk en is vriendelijk tegen mensen, kinderen en andere honden. Mits de Barbet voldoende beweging in de vrije natuur krijgt, is het een rustige hond in huis.

Beweging
De Barbet moet veel beweging hebben en verdraagt geen eenzaamheid, Hij kan heel gemakkelijk buiten leven, indien een schuilplaats voorzien wordt. Hij is niet alleen geschikt voor de jacht op waterwild, hij is ook de geschikte gezel van de visser en van wie graag uren doorbrengt op of in het water.
 
Erfelijke ziekten
Geen erfelijke ziektes bekend.

 

Met dank aan: Davy
Website: www.hondencentrum.com
Datum: 13-05-2012