25-03-2012    

Groep: Tibetaanse rassen
Land van oorsprong: Tibet

Algemeen voorkomen:
Deze veedrijver lijkt veel op de puli. Deze ruigharige hond uit Tibet is ondanks zijn naam gťťn terriŽr.

In zijn vaderland hoedt hij jaks met de grootste toewijding en in de meest onherbergzame streken. Begin deze eeuw kwamen de eerste Tibetaanse terriŽrs naar India, waarna ze via Engeland ook elders in Europa belandden. Nog later kwamen deze beminnelijke en temperamentvolle diertjes ook naar de VS.

De Tibetaanse terriŽr heeft als heel aanhankelijke huis- en begeleidingshond vele harten veroverd. Hij is intelligent, past zich vlot aan en is een goede bewaker van huis en tuin. Het ras moet een schouderhoogte hebben van 30 tot 40 cm.

Witte, crŤmekleurige, goudbruine, grijze en zwarte honden komen het meest voor. Maar het ras mag ook twee- of driekleurig zijn. Jury's zijn niet dol op chocoladebruine exemplaren.

Kindvriendelijkheid:........(punten van 1 tot 5) is een 3
Hondvriendelijkheid:.......(punten van 1 tot 5) is een 3
Gehoorzaamheid:............(punten van 1 tot 5) is een 3
Kan alleen zijn:................(punten van 1 tot 5) is een 3
Heeft beweging nodig:......(punten van 1 tot 5) is een 3

Training Tibetaanse terriŽr

De Tibetaanse TerriŽr is makkelijk in opvoeding, houdt van rennen en verkennen en heeft dagelijkse beweging nodig in een veilige omgeving. Zijn beweging kan hij ook halen uit een middellange wandeling aan de riem of ravotten in de tuin.

Hoewel hij geschikt is om buiten te leven in gematigd koude klimaten, is het meer een binnen of binnen/buiten hond. Hij is gevoelig voor stem intonatie en kan zeer goed luisteren. Hij  is zachtaardig en dient ook zo opgevoed te worden, blijf echter altijd consequent. Wij raden aan om een Tibetaanse terriŽr te trainen volgens de methode die je terug vindt in "Je Hond Opvoeden"
 
Uiterlijk
Grootte: 30-40 cm
Gewicht: 8-14 kg

Kleur:
Alle kleuren behalve chocoladebruin toegestaan; meestal wit, crŤmekleurig, goudbruin, grijs en zwart; soms ook twee- of driekleurig


Aard
Deze kleine kameraad houdt van mensen. Tibetaanse TerriŽrs zijn levendig, uitgaand, vrolijk, moedig, waaks, attent, intelligent, vriendelijk en vredelievend. Ze kunnen goed met andere huisdieren omgaan zoals katten of konijnen. Ze doen graag alles mee met het gezin. Ze zijn graag bij kinderen, zijn dan niet kleinzerig en zullen nooit of zelden agressie vertonen.

Vervelende situaties zullen ze mijden en laten zich zelden met vreemden in. Binnenshuis is de Tibetaanse TerriŽr een rustige hond en kan makkelijk uren voor de openhaard vertoeven. Als de Tibetaanse terriŽr erop getrained is kan hij prima overdag alleen zijn. Zeker als puppie is het belangrijk de hond af en toe een uurtje alleen te laten.

Zijn blaf is uniek; het neemt in volume en toonhoogte toe namate hij langer blaft. Ze staan echter niet bekend als "keffers". Zijn uiterlijk kan de schijn hebben van een troeteldier, maar in zijn eigen beleving is hij een reuzenhond en gedraagt zich ook zo. Al is hij voor een herders-achtige tamelijk klein van stuk, fysiek en psychisch gezien is het een sterke, stoere hond die vol bewegingsdrang zit. Hij heeft niets van het stereotype gedrag van een TerriŽr.
BewegingDe Tibetaanse TerriŽr is bekend als een actieve hond die houdt van een lange wandelingen. Rennen en spelen vinden ze geweldig. Wees er dus zeker van dat je in de gelegenheid bent om je hond dit te geven.

Wanneer een Tibetaanse TerriŽr niet genoeg beweging krijgt, zal hij snel elders andere uitdagingen zoeken, wat vaak resulteert in het slopen van zaken of veelvuldig blaffen.

Erfelijke ziekten

Een oogafwijking waardoor de hond al heel snel blind kan worden.


 

Met dank aan: Davy
Website: www.hondencentrum.com
Datum: 25-03-2012