04-12-2011    

Groep:
Tibetaanse rassen

Land van oorsprong: Tibet

Algemeen voorkomen:
De shih-tzu is afkomstig van het dak van de wereld: uit Tibet. Daarom wordt hij ook wel tibetaans leeuwtje genoemd.

Het hondje werd doorgefokt aan het hof van de Chinese keizer en raakte een eeuw geleden in Engeland verzeild. Het doorfokken van het ras wierp pas begin deze eeuw vruchten af. Bij het fokken werden in Engeland pekinezen ingekruist, wat de kromme voorpootjes, de uitpuilende ogen, de plooien op de neus en de zachte vacht opleverde.

Tot op heden is men er niet in geslaagd die typische kenmerken van de pekinees af te zwakken.

De shih-tzu is misschien klein, maar pas op, hij is een uitstekende waakhond! De standaard schrijft geen bepaalde vachtkleur voor, maar bij gevlekte exemplaren is een witte bles en staartpunt gewenst. Dit hondje is in de omgang heel plezierig.

De shih-tzu is zelfverzekerd, soms zelfs een beetje eigengereid. Daarom moet hij liefdevol, maar vrij consequent worden geleid. De shih-tzu is heel lief voor kinderen.

Kindvriendelijkheid......: (punten van 1 tot 5) is een 4
Hondvriendelijkheid.....: (punten van 1 tot 5) is een 3
Gehoorzaamheid..........: (punten van 1 tot 5) is een 3
Kan alleen zijn..............:(punten van 1 tot 5) is een 2
Heeft beweging nodig....:(punten van 1 tot 5) is een 2Training Shih Tzu
Als u dit wat eigenzinnige ras met veel geduld en heel consequent opvoedt, kunt u de hond best één en ander bijbrengen. Wij raden aan om een Shih Tzu te trainen volgens de methode die je terug vindt in "Je Hond Opvoeden"

Uiterlijk
Grootte: max. 27 cm
Gewicht: 4-8 kg
Kleur: elke kleur toegestaan, bij gevlekte varianten witte bles en staartpunt gewenstAard
Dit ras wordt beschreven als een dier dat bijna menselijk is in het beantwoorden van affectie. Het is een taai gezelschapsdier dat geprezen wordt om zijn enorme veerkracht en de ( zeg maar ) nonchalante houding, die je eigenlijk meer van sommige grote honden zou verwachten.

Deze hond is intelligent, levendig en sterk maar ook onafhankelijk en heeft zo z'n eigen willetje. Er zijn exemplaren die dit eigen willetje nogal sterk willen doordrijven. Hij is echt dol op gezelschap en lief voor kinderen.
BewegingRegelmatige beweging is vereist. Shihtzus zijn met een korte wandeling per dag reeds héél tevreden. De shihtzu stelt op dit gebied zeker geen grote eisen.

Let op dat er geen oogontstekingen ontstaan door de kuif die over de ogen valt. Hou er rekening mee dat de Shih Tzu gek is op gezelschap.


Erfelijke ziekten
Geen erfelijke ziektes bekend

Met dank aan: Davy
Website: www.hondencentrum.com
Datum: 04-12-2011