12-06-2011    

Groep:
Pinschers en schnauzers

Land van oorsprong: Nederland

Algemeen voorkomen:
De Hollandse Smoushond is een vrij kleine, vierkant gebouwde, ruige hond met een hoogte tussen de 35 en 42 cm. Hij is geel en heeft tamelijk lang, hard, recht haar dat niet mag klitten. De bovenvacht moet tweemaal per jaar worden geplukt als het haar los gaat zitten; dat kan men meestal wel zelf doen. Er zijn echter ook af en toe terugslagen met te lang en te zacht haar dat goed moet worden onderhouden, anders gaat het klitten. Zulke vachten zijn meestal niet of slechts gedeeltelijk te plukken. Een dergelijke beharing is gewoonlijk al bij een pup van zeven weken herkenbaar.

Het ras was kort na de oorlog geheel uitgestorven. In 1973 werd met terugfokken begonnen, oorspronkelijk uit erop lijkende bastaardjes. U zult begrijpen dat dat alleen mogelijk is als er alleen met goede exemplaren wordt verder gefokt. Wie een Smouspup aanschaft neemt dan ook tevens de verplichting op zich, later als de hond daarvoor geschikt wordt bevonden, een nestje te fokken, resp. een reu ter dekking te stellen. Het fokken wordt desgewenst begeleid.

Het karakter van de Smous is vrolijk en vriendelijk. Hij is niet vechtlustig en daarom ook geschikt om bij andere honden gehouden te worden. Hij is gewoonlijk zacht van aard, levendig, speels en zeer aanhankelijk. Hij moet als elke hond consequent worden opgevoed, maar nooit hardhandig; het enige dat u daarmee zou bereiken is een handschuwe hond. Met prijzen en belonen bereikt u meer. Smousjes zijn met zachtheid uitstekend op te voeden tot gemakkelijke gezinshonden.

Kindvriendelijkheid:.......... (punten van 1 tot 5) is een 3
Hondvriendelijkheid:......... (punten van 1 tot 5) is een 3
Gehoorzaamheid:.............. (punten van 1 tot 5) is een 3
Kan alleen zijn:................. (punten van 1 tot 5) is een 3
Heeft beweging nodig:....... (punten van 1 tot 5) is een 2
Training Hollandse smoushond - Smous
De Hollandse Smoushond is een intelligente hond die gemakkelijk op te voeden is tot een gezeglijke hond. Hij doet niets liever dan zijn baas te plezieren. Hij is vriendelijk en graag in gezelschap. Bij vreemden kan de Hollandse Smoushond zich wat stil terugtrekken, maar als het ijs eenmaal gebroken is, geeft hij zich ook helemaal.

Uiterlijk:
Hoogte : 35,5-43 cm
Gewicht : 9-10 kg

Aard:
De Hollandse Smoushond is een vriendelijke, vrolijke, evenwichtige en aangename huishond. Hij is intelligent, zacht van karakter, waakzaam en zeer aanhankelijk.
BewegingDe smous past zich gemakkelijk aan verschillende leefvormen aan en kan ook prima gedijen in de stad. Wel is het hierbij noodzaak om voldoende beweging te geven. De smous is graag buiten. Voor zo,n kleine hond houdt hij van lange wandelingen prima vol en hij geniet er ontzettend van. Bovendien is hij een uitstekend zwemmer, zoals u hier boven kunt zien. Men zal hem er een groot plezier doen als men met hem iets actiefs gaat ondernemen, zoals een cursus behendigheid of gehoorzaamheid.

Dat hij vroeger talloze kilometers moest maken achter de koets aan, is nu nog terug te vinden in zin snelheid en uithoudingsvermogen. Hij kan als het moet nog steeds een paard bijhouden!

Erfelijke ziekten:
De Hollandse Smous kent in zijn geheel geen erfelijke ziektes.Met dank aan: Davy
Website: www.hondencentrum.com
Datum: 12-06-2011