08-05-2011    

Groep: Grote- en middenslagterriŽrs

Land van oorsprong: Groot-BrittanniŽ

Algemeen voorkomen:
De grootste van alle terriŽrs is een echte allround hond. Hij is een jachthond (met grote voorliefde voor water), herders-, waak-, politie-, en blindengeleidehond en een absoluut betrouwbare gezinshond.

In huis is de airedaleterriŽr bijzonder aangenaam: hij blaft nooit zonder reden, is niettemin waakzaam en dol op kinderen.

Omdat zijn ruwe vacht getrimd is, verliest hij geen haar en ziet hij er altijd elegant en verzorgd uit. Als ras is de airedaleterriŽr al zo'n 120 jaar bekend. Zijn naam dankt hij aan de stad Aire in het graafschap Yorkshire, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Vroeger had hij een ruige vacht en diende hij vooral als jachthond. Waarschijnlijk zijn de otterhond , de welshterriŽr en de Schotse herdershond zijn voorouders geweest.

Pups zijn in het begin altijd helemaal zwart.


Kindvriendelijkheid....(punten van 1 tot 5) is een 4
Hondvriendelijkheid...(punten van 1 tot 5 )is een 3
Gehoorzaamheid:........(punten van 1 tot 5) is een 3
Kan alleen zijn:............(punten van 1 tot 5) is een 5
Heeft beweging nodig: (punten van 1 tot 5) is een 3Training AiredaleterriŽrEen Airedale TerriŽr heeft snel door wat er van hem verlangd wordt. Daarom is hij erg geschikt voor de honden sport. Hij is dan gebaat bij afwisselende trainingen: als het oefenen hem geen uitdaging meer biedt, kan hij koppig worden. Met de juiste baas kan de Airedale TerriŽr uitstekend presteren in de diverse takken.

Ben je op zoek naar een goed boek om je AiredaleterriŽr te trainen of op te voeden? Kijk dan eens op de site van www.hondencentrum.com

UiterlijkGrootte: max. 61 cm
Gewicht: rond 20 kg
Kleur: zwart, geelbruin

Aard:
De Airedale wordt allerwege erkend als de koning der terriŽrs en dat is zo wegens zijn grootte, zijn lichaamsbouw maar ook om zijn grootmoedig karakter. Hij is een hele meneer.

Zijn karakteristieken? Levendigheid, felheid van beweging, altijd bij de zaak en oplettend.

De wakkere uitdrukking van zijn ogen, de manier waarop hij zijn staart en zijn oren draagt verraden heel wat van zijn karakter. Hij kan soms ook een beetje koppig zijn wat zijn gezelschap eigenlijk nog plezieriger en leuker maakt.
De Airedale is een buitengewoon veelzijdige hond, hij is een onvermurwbaar bewaker van 'zijn' huis, een trouwe vriend en een onvermoeibare speelkameraad voor de kinderen.


Met zijn indrukwekkend voorkomen neemt hij alle showliefhebbers voor zich in; door zijn terriŽrkarakter is hij een niet aflatend bejager van klein wild en van knaagdieren en de ideale compagnon van de jager op groot wild.

De Airedale ondergaat ook het lot van bijna alle terriŽrrassen: hun eigengereedheid, hun zelfbewustzijn wordt door de leek, die meestal enkel een braaf knuffeldingetje zoekt ofwel een absoluut gehoorzamende grote hond, niet begrepen of gewaardeerd.

De Airedale is een schat van een hond, die je totaal kan vertrouwen, vrolijke gulle kerel, altijd wakker, klaar voor een grapje, onverwoestbare optimisten zijn het. En wat nog belangrijker is: de sterke band met de baasjes, de liefde in hun warme terriŽrogen, de liefde in de ogen van hun baasjes.

Beweging:
Driemaal op een dag uitgelaten worden en daarnaast wat spelen is voldoende voor de hond. Voor bal spelletjes, apporteren, maar ook voor zwemmen zijn ze doorgaans makkelijk te porren. Als ze volgroeid zijn, kunnen ze uitstekend naast de fiets meelopen.

Erfelijke ziekten:
Geen erfelijke ziektes bekend


Met dank aan: Davy
Website: www.hondencentrum.com
Datum: 08-05-2011